ODRŽANA DRUGA OVOGODIŠNJA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA

Objavljeno: 30. 04 2023.

Autor: Zaklada Marija De Mattias

Projekt „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja građana“ nudi teme koje dotiču mnoge aspekte života i otkrivaju uzroke mnogih nesvjesnih ponašanja i navika. Jedna takva tema „Prepoznavanje rana prošlosti“ održana je u utorak 25. travnja 2023. S. Ankica Klepić je u predavanju pojasnila što su rane i ožiljci zadobiveni na putu života.

Svi smo skloni ranama, a svi smo pomalo ranjeni. Svoje nutarnje rane često projiciramo na druge, ranjavamo druge osobe.

Rane iz djetinjstva snažno utječu na život osobe. Najčešće toga nije ni svjesna te joj cijeli život prolazi u nesvjesnim pokušajima da ispravi rane iz tog perioda.  Potrebno je otkriti svoje rane – fizičke, duhovne i moralne, biti ih svjesni kako bi ih liječili. Rane s vremenom zacijele, a ožiljci svjedoče da smo životni borci koji se ne srame ući u „ring” sami sa sobom i  svojim ”emocionalnim blokadama” iz prošlosti. To ne znači da možemo preko noći pustiti sve konce prošlosti. Sve što uistinu trebamo jest mijenjati način mišljenja te pokazati spremnost da prestanemo biti ogorčeni i da oprostimo. Prošlost ima nad nama onoliku moć koliko svojim mislima dozvolimo.

U čovjekovoj naravi leže i njegove izranjenosti. One su čovjekova osjetljivost u prilikama kad se osjeti napadnut, kritiziran i ponižavan. Izranjenost se događa na planu ljubavi, pamćenja, sjećanja i smisla. U predavanju je s. Ankica pojasnila pojavnost pojedinih rana i njihovo liječenje ističući da se u čovjekovoj antropološkoj dimenziji nalazi i njegova teološka dimenzija. To znači da usmjerenost na Boga čuva njegov identitet i daje nadu za povratak u smisao, slobodu, zajedništvo s ljudima, pomaže ostvariti vlastitu cjelovitost.

Cilj radionice je bio osvijestiti potisnute rane na osobnoj razini. Sudionici su u skupinama prepoznavali i imenovali vlastite reakcije na dodirnute rane – napad, prestrašenost, osjećaj krivnje i srama, omalovažavanja i sl. Na kraju su se prisjetili životnog događaja koji je u njima izazvao osjećaj zahvalnosti.

 

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=F3zEnmIpyoA