ODRŽANA TREĆA OVOGODIŠNJA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA

Objavljeno: 30. 05 2023.

Autor: Zaklada Marija De Mattias

Prepoznati i upravljati svojim emocijama presudno je za naše mentalno zdravlje. Koliko su povezani ljudski um i tijelo pokazala je u predavanju s. Ankica Klepić svojim karakterističnim pristupom emociji ljutnje. Tribina na temu „Oslobodite se ljutnje na pozitivan način“ održana je 23. svibnja 2023. u dvorani Tribine Grada Zagreba.

Ljutnja je tjelesni i psihološki odgovor na stvarnu ili zamišljenu prijetnju ili nepravdu, a može se očitovati kao osjećaj iritacije, bijesa i dugotrajnog zamjeranja. Zdrava je kad se javlja zbog narušene osobne granice pojedinca, a nezdrava kad prikriva osjećaje povezane s bolnim iskustvima osobe.

Ljutnja ima objekt na koji je usmjerena. Najčešće je to nešto izvan nas, drugi ljudi ili situacije. U usmjerenosti na druge često propuštamo prepoznati i primijetiti na koji način se ljutnja iskazuje u odnosu na nas same. Za upravljanje emocijom ljutnje potrebno je iskreno prepoznati pravi objekt vlastite ljutnje. Nemojte se iznenaditi ako „krivca“ ponekad nađete i s druge strane zrcala…i prepoznate samoljutnju, ustvrdila je s. Ankica. U nastavku predavanja je iznijela moguće razloge ljutnje, njezine vrste i intenzitet te razliku od ostalih sličnih emocija. Prikazala je nekoliko korisnih savjeta i vježbi kako smanjiti ljutnju i ne dozvoliti da ona postane navikom, obrascem ponašanja koji određuje karakter.

U radionici nakon predavanja, sudionici  su vježbali kako praktično izbaciti ljutnju na pozitivan način ne povrijedivši  nikoga i ništa. U manjim skupinama dijelili su svoja iskustva osjećaja ljutnje, o svojim tehnikama oslobađanja od ljutnje. Izrazili su zadovoljstvo izborom teme i pristupom jer otkrivaju nove spoznaje i poticaje u prepoznavanju osobnih percepcija, a koje im često onemogućavaju objektivnu analizu konfliktnih sitacija.

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=FgskUxK4NE8