ODRŽANA ČETVRTA OVOGODIŠNJA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA

Objavljeno: 30. 06 2023.

Autor: Zaklada Marija De Mattias

U pripremi i u tijeku godišnjih odmora dobro je promišljati o smislu i potrebi odmora. Na mjesečnoj tribini na temu „Čemu služi odmor“ s. Ankica Klepić dala je nekoliko korisnih savjeta za kvalitetan, aktivi odmor i naglasila njegovu duhovnu dimenziju u susretu sa samim sobom.

Aktivni odmor nije mirovanje nego odmor od jedne aktivnosti uz pomoć  neke druge aktivnosti.  Želimo izbjeći ili bar smanjiti umor od kojega se pod odmorom spašavamo. Odmor je konačni  susret sa samim sobom – pronaći sami sebe, prepoznati se, ako smo hrabriji, preispitujemo svoj duševni prostor, a možda i promijenimo nešto u svojoj osobnosti, u većoj ili manjoj mjeri.

Na odmoru bismo trebali osjetiti samo sadašnji trenutak. Kada smo uronjeni u sadašnjost na svakom koraku možemo sakupljati „mrvice sreće” koje će sve zajedno povećati zadovoljstvo.

Odmor nam služi da u miru prepoznao sve ljepote koje nas okružuju, sve ono dobro što smo živjeli i darovali. Onaj koji zahvaljuje ima posebno iskustvo uviđanja dobroga i uzvraćanja dobrim, iskustvo čina zahvale i uživanja u tome činu. Vjerski osjećaji nam pomažu vidjeti i zahvaliti za ono nevidljivo, iznenađujuće, darovano od Boga, uzdržavatelja života.

Odmor i rad dva su koraka u životu, koji jedan bez drugoga ne postoje. Tko samo radi, brzo će se iscrpiti i nestati iz svijeta, a tko se samo odmara, brzo će očajavati, izgubiti smisao života i postati duhovno mrtav, završila je s. Ankica promišljanje o ovoj temi. Pozvala je prisutne da promisle o obliku i načinu svog odmora nakon kojega će biti ispunjeni, obnoviti snage za novi početak.

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=A4fkbitBdSc&t=1441s