Izdana nova zvučna knjiga - "Vjetar iz udaljenih krajeva"

Objavljeno: 24. 11 2023.

„VJETAR IZ UDALJENIH KRAJEVA“, TANJA ŠUPE, ZVUČNA KNJIGA u mp3-u, 1 CD

 

O AUTORICI

Tanja Šupe je voditeljica programa rane intervencije za djecu s oštećenjem vida i Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida u sklopu osnovne škole Pećine u Rijeci. Profesionalno područje interesa su joj djeca s oštećenjem vida čije interese promiče u svom profesionalnom radu posljednjih 17 godina s dva profesionalna aspekta kao edukacijski rehabilitator i knjižničar.

Kao voditeljica navedenih programa kontinuirano radi na stvaranju boljih uvjeta za djecu s oštećenjem vida što obuhvaća edukaciju, rehabilitaciju, pristup informacijama i  socijalnu uključenost. U cilju podizanja kvalitete njihova života i svog profesionalnog razvoja objavila je niz stručnih članaka, priručnik za rad s djecom oštećena vida, slikovnice prilagođene za djecu s oštećenjem vida – taktilne slikovnice.

Doprinos struci dala je kroz vođenje raznih projekata, brojne suradnje s različitim institucijama i sudjelovanje u međunarodnim projektima. Kontinuirano sudjeluje u edukaciji stručnjaka i kolega, kreira digitalne sadržaje koje dijeli kroz inovativne primjere dobre prakse. Od prošle godine stekla je zvanje savjetnika.  Taktilna slikovnica kao medij putem kojeg djeca s oštećenjem vida mogu spoznavati svijet koji ih okružuje njezino su posebno područje interesa. Promocija taktilne slikovnice, pomicanje granica u izdavaštvu,  asistivna tehnologija, mogućnosti i rješenja u području inkluzivnog obrazovanja djece s teškoćama u razvoju  neke su od tema kojima se bavi u svom radu. Spajajući profesionalni interes i dječju književnost kao hobi izdala je dvije slikovnice od kojih je jedna nagrađena na književnom natječaju „Ovca u kutiji“.  

 

 SADRŽAJ

 TERAPEUTSKE PRIČE

 

Slonić koji nije znao špricati surlom

Umišljena mačka

Ulična svjetiljka i mrak

Čarolija malog dinosaura

Tvrtka

Ljepljiva djevojčica

Tužni mrav

Što knjige rade noću u knjižnici?

Neobičan kesten

Neposlušne čarapice

Ljuti oblak

 

PJESME

Kad se miš zaljubio u mišicu

Tužna bundeva

Kišica

Mačkica

Listić

Travanj

Baloni

Srećica

Patkica

Medo

Oblačić

Razmažena mačkica

Jedna sunčeva zraka

Svadljive knjige

 

Recenzija priča i pjesama iz zbirke „Vjetar iz udaljenih krajeva“

Mašta nas vodi na udaljena mjesta koja se nalaze skrivena u nama samima, samo ih trebamo osvijestiti te ih pomoću mašte približiti sebi.

Upravo nas terapeutske priče i pjesme autorice Tanje Šupe vode na putovanje koje nas vraća nama samima, a taj osjećaj samospoznaje, cjelovitosti i samopouzdanja, najvažniji je upravo u djetinjstvu.

Tematski raznolike i maštovite priče i pjesme poučnog su karaktera te svaka od njih nudi svojom poukom pomoć u izazovnim segmentima dječjeg svakodnevnog života. Pjesničke slike dočaravaju maštoviti dječji svijet te istovremeno stvaraju ravnotežu, upućujući na odgojni segment svake terapeutske priče i pjesme. Neizmjerna je vrijednost upravo ovakvih priča i pjesama koje će djeci pružiti sadržajnu i tematsku raznolikost, raznovrsne motive, zaigranost rima, ali i pažljivo utkane savjete u svakoj rečenici ili stihu te pouku koja zaokružuje svrhovitost svake priče i pjesme.

Priče i pjesme iz zbirke „Vjetar iz udaljenih krajeva“ mogu se implementirati u sadržaje odgojno-obrazovnog rada predškolskog i mlađeg školskog uzrasta te je doprinos autorice velik upravo u segmentu poučavanja svojim književnim djelima, a sve u pažljivo zaokruženoj cjelini svijeta mašte.

                                                                            Ksenija Sobotinčić Štropin, prof. i mag. bibl.