Posjetili smo Split – Međugorje – Šibenik – Nacionalni park Krka

Objavljeno: 23. 10 2012.

Edukativno putovanje mladih s invaliditetom 19 – 21. listopada 2012. godine

U organizaciji Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ održano je jedanaesto edukativno putovanje mladih s invaliditetom. Posjetili smo Grad Split, Međugorje, Šibenik i Nacionalni park Krke.
U putovanju je sudjelovalo 46 mladih osoba sa svojim asistentima. Putovanje je organizirano u suradnji sa udrugom „Job“ budući da bez njihovih prilagođenih autobusa ovakva putovanja ne bi bilo moguće organizirati.

Putovanju su predhodile dvije radionice, u dvorani u Palmi u Zagrebu, gdje su se međusobno upoznali asistenti i mladi s invaliditetom. Na radionicama su asistenti dobili informacije kako pristupati uspostaviti komunikaciju i pomoći osobi s invaliditetom s obzirom na vrstu invaliditeta. U petak, 19. listopada, mladi s invaliditetom i njihovi asistenti u ranim satima, oko 5 sati, krenuli su od studentskog doma Cvjetnog put Splita, prvog odredišta. U sigurnim rukama vozača i duhovnika vlč. Dragutina Goričanca stigli smo u Split oko 10:30 sati, gdje nas je dočekala gospođa Đurđa, turistički vodič. Nakon dolaska u Split, gospođa Đurđa ispred turističke zajednice grada Splita, dovela nas je do katedrale sv. Dujma, gdje smo slavili Svetu Misu, te nakon slavlja Svete Mise i razgledavanja katedrale uz pomoć asistenata, krenuli u obilazak znamenitih dijelova Grada Splita. Gospođa Đurđa je s puno ljubavi govorila o svakoj znamenitosti. Obilazak znamenitosti uz vodstvo gospođe Đurđe, trajao je do 14:00 sati, kada nas je gospođa Đurđa napustila, a mladi su dobili slobodno vrijeme za vlastito istrživanje Grada Splita.
Grad Split napustili smo oko 16:30 sati te se uputili prema Međugorju.
U Međugorje smo stigli oko 18:30 sati i otišli na smještaj u pansion Medić.
Nakon večere svi koji su željeli išli su na pobožnost Križnog puta kod Crkve sv Jakova, kojega je predvodio vlč Dragutin Goričanec, s vrlo nadahnutim razmatranjima svake postaje popraćenim primjerima iz svakodnevnog života.
Pobožnost križnog puta završila je oko 22 sata, nakon čega je slijedio zasluženi odmor i počinak.
U subotu, 20. listopada, nakon doručka mladi s invaliditetom i njihovi asistenti, uputili su se prema Podbrdu, mjestu prvog Gospina ukazanja.
Kao i svake godine i ove godine u susret su nam izašli mladi iz frame Međugorje i momci iz zajednice Čenakolo, koji su u posebnim nosilima nosili mlade s invaliditetom na mjesto ukazanja. No, to je bila uzajamna pomoć, budući su mladi koje su nosili, momcima prevodili nagovore vlč Dragutina Goričanca.
Bilo je to prelijepo iskustvo za sve, dati ono što imaš i primiti ono što nemaš, moglo bi se opisati ovaj posjet Gospi na Podbrdu. Nakon Podbrda, slijedio je ručak pa posjet Majčinom selu, gdje nas je primila sestra Marina Karačić. Uz razgovor i kolače i ostale priloge koje su nam poklonili roditelji od jedne naše prijateljice, Ane Mandić, upoznali smo se o životu u Majčinom selu, planovima za budućnost štićenika i načinima kako su došli u Majčino selo. Navečer je slijedio večernji program u Crkvi, te je nakon klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, slijedio počinak.

U nedjelju nakon doručka i Svete Mise, zaputili smo se put Šibenika, gdje nas je dočekala ispred turističke zajednice grada Šibenika, Zorica Krvavica, koja nas je nakon ručka kao vodič upoznala sa znamenitostima grada Šibenika, načinu nastajanja grada Šibenika, njegovoj povjesti i dr.
Nakon razgledavanja grada Šibenika uputili smo se prema nacionalnom parku Krke.
Poslije posjeta nacionalnom parku Krke, uputili smo se prema Zagrebu gdje smo stigli oko 23 sata.

Bilo je ovo još jedno ugodno putovanje koje je ostvarilo svoju svrhu, omogućilo je mladima s invaliditetom posjet mjestima koja sama zbog svoga invaliditeta nisu u mogućnosti posjetiti, povećala njihovu mobilnost i prisutnost u zajednici u kojoj živimo, te omogućila mladim bez invaliditeta da upoznaju život osoba s invaliditetom, koji se u znatnoj mjeri ne razlikuje od njihovog života, ali su mogućnosti druge i načini ostvarivanja pojedinih mogućnosti su drugačije.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli ostvarivanju ovog putovanja:
Hrvatska Turistička Zajednica,
Grad Split,
Turistička zajednica grada Splita,
Turistička zajednica grada Šibenika,
Nacionalnom parku Krka,
Hrvatskim Autocestama,
Vlč. Dragutinu Goričancu,
I organizatoru Zakladi „Čujem, vjerujem, vidim“