ODRŽANA SEDMA OVOGODIŠNJA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA

Objavljeno: 04. 12 2023.

Autor: Zaklada Marija De Mattias

 

U ljudskim odnosima često dolazi do napetosti. Svađa, iz bilo kojih razloga počinje u srcu, a manifestira se kroz riječ (usp Mt 7,21-23). Sinonimi za svađanje su prepiranje, prigovaranje, prepucavanje. U svakom od njih prepoznaje se razlog svađe. Da li svađa nužno dovodi do razilaženja, može li biti šansa za stvarni susret, promišljala je i pokušala odgovorti s. Ankica Klepić u izlaganju na temu: Umijeće svađanja – šansa našeg stvarnog susreta.

Predavanje je održano 28. studenoga 2023. u dvorani Tribina Grada Zagreba. Prikazana je uvodna video snimka u realizaciji Ive Ivanković i snimatelja Matije Šimunovića. Prolaznici su odgovarali na pitanje „Može li svađa biti korisna i u kojim okolnostima“. Svi, uglavnom mladi ispitanici su mišljenja da je najbolje iznijeti i riješi razlog nezadovoljstva koji izaziva svađu te naći kompromis.

S. Ankica Ankica Klepić je predavanje nastavila konstatacijom da su „konflikt i svađa sastavni dio svakog zajedničkog života. Kvaliteta zajedničkog života nije određena odsustvom svađe nego načinom svađanja.“

Lošu svađu je okarakterizirala kao iskazane neprimjerene emocije kojima se povređuje onog drugoga. Razlog može biti i nagomilana količina nezadovoljstva. Partner ili osoba s kojom se svađaš je odjek tvoje konkretne situacije, konflikt je u tebi. Imamo iskustvo s lošom svađom, pa se bojimo ponovne svađe. To nas tjera u potiskivanje postojećih konflikata. Svađa je rizično ponašanje kad iz verbalnog i neverbalnog  izražavanja negativnih emocija prijeđe i u tjelesni obračun, nasilje.

Dobra svađa nam omogućuje ‘unutarnju oluju’ iz koje se javlja ‘lijepo vrijeme’, ‘sunčano jutro’,  ‘ozonsko osvježenje’, jer dolazi do uspostavljanja mira, pokazivanja neke pozitivne emocije. „Umijeće svađanja nam otvara mogućnost da isti konflikt bude šansa našeg stvarnog susreta“  (P.Brajša).  Dobro se svađamo ako smo u svađi:

  • autentični, pošteni,
  • obostrano aktivni, odgovorni,
  • otvoreni, jasni, ostajemo vezani za sadašnjost.

S. Ankica je prikazala nekoliko metoda svađanja, uzroke raznih konflikata i kako izići iz njih. Upoznala je slušatelje s mudrošću svađanja kako donosi Biblija, napose Stari Zavjet. „S puno međusobnog poštovanja i uvažavanja nastojmo izići iz konflikta i završiti svađu s obostranom pobjedom“, bio je zaključni savjet ovog korisnog promišljanja o svađanju.

 

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=WCmDN1zcCCc&t=2s