ODRŽANA ZADNJA OVOGODIŠNJA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA

Objavljeno: 15. 12 2023.

Autor: Marija De Mattias

Zadnja tribina projekta Zaklade MDM „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja građana“ u ovoj godini, na temu „Božić dolazi“ održana je u utorak 12. prosinca 2023. Voditeljica projekta Ana s. Ankica Klepić je u prikazu temu podijelila na četiri dijela: povijesni prikaz događaja koji se zbio u Betlehemu, proročki navještaj koji mu je prethodio, značaj posadašnjenja događaja u vjeri i usmjerenost na vječnost. Značaj Božića nije samo u sjećanju već u prisutnosti, jer nam u vjeri omogućuje da u utjelovljenju najdublje osjetimo Božju ljudskost.

Zanimljiva i poticajna su iznesena značenja: jaslica, djeteta, zvijezde, tišine, poruka milosrđa, nade i mira. Biblijska riječ ‘šalom’ označava svijet u kojem vlada, povjerenje i bratstvo, u kojem nema straha, nestašice, prijevare i neiskrenosti. U prikazu Božića kao blagdana darivanja pojašnjeno je značenje kićenja bora i pravljenja kolača. Završna meditacija o Božiću inspirirana izvještajem o rođenju Kristovu iz Lukina evanđelja, dala je prostor tišini koja je prisutnima omogućila osobno usvajanje bogatog sadržaja tribine.

S. Ankica je zahvalila prisutnima za zanimanje i sudjelovanje u ovogodišnjim tribinama, za povratne informacije u evaluacijskim upitnicima te za prijedloge tema. Zahvalila je snimatelju Matiji Šimunoviću na vjernom prenošenju predavanja za korisnike Zaklade Čujem, vjerujem, vidim, koja je partner u ovom projektu Zaklade MDM. Zatim su svi pozvani na božićni skromni domjenak i druženje.

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=9d2HBPWlWwM