ODRŽANA PRVA OVOGODIŠNJA TRIBINA U SUORGANIZACIJI ZAKLADE - "STRAH OD LJUBAVI I BLISKOSTI"

Objavljeno: 09. 04 2024.

U sklopu projekta Zaklade Marija De Mattias „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja građana“ održana je tribina na temu „Strah od ljubavi i bliskosti“. Gost predavač Maja Mulović, profesor filozofije i religijskih znanosti, dipl. religiolog i psihoterapeut, pripremila je i održala predavanje i radionicu.

Ovaj oblik straha zove se filofobija a odnosi se na strah od romantičnih osjećaja – ljubavi i zaljubljenosti, posljedično i od stupanja u partnerske odnose s višim stupnjem intimnosti i bliskosti. Prati ga panika ili anksioznost uz simptome na tjelesnom i psihološkom nivou. Mogući uzroci su odrastanje u disfunkcionalnom obiteljskom sustavu: negiativna uvjerenja o sebi, negativna iskustva u partnerskim odnosima, gubitak voljene osobe, nasilje i sl. Zbog ovih iskustava osoba formira obrambene mehanizme i uvjerenje: ,,Ako nikoga ne volim, nikoga ne mogu ni izgubiti’’.

Zatim je Mulović objasnila logoterapijski pojam čovjeka i ljubavi te zaključila kako je važno uspostaviti dobar odnos sa samim sobom, bez strahova, odnos pun povjerenja i prihvaćanja, kako bismo i drugima imali što ponuditi.