Međunarodni dan osoba s invaliditetom i četvrta godišnjica djelovanja "Zaklade Čujem, vjerujem, vidim"

Objavljeno: 05. 12 2012.

     Zaklada Čujem, vjerujem, vidim 3. prosinca 2012. u dvorani Tribine Grada Zagreba svečano je obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom i četvrtu obljetnicu rada. Tom prigodom predstavljena su ostvarenja Zaklade u 2012. godini te su uručene zahvalnice suradnicima i donatorima.

     Zaklada je u 2012. godini provela nekoliko projekata. U području pomaganja mladim osobama i studentima s invaliditetom organiziran je tečaj talijanskog jezika za mlade i studente s invaliditetom, a u sklopu provedbe projekta Izgradnja vršnjačke potpore, mladi pomažu mladima s invaliditetom organizirana su dva studijska putovanja za mlade s invaliditetom,  tijekom kojih su u travnju posjetili Vukovar, a u listopadu Split, Međugorje, Šibenik i Nacionalni park Krka.

     Mladi volonteri Zaklade povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u subotu 1. prosinca na Cvjetnom trgu u Zagrebu su, putem prigodnih letaka, informirali građane o načinima pristupanja, uspostavljanja komunikacije i pomaganja osobama s invaliditetom.

     Kroz provedbu projekata prilagodbe literature, prilagođeno je 20 zvučnih knjiga u mp3 i daisy formatu te digitalizirano 17 tiskanih knjiga. Projekti prilagodbe literature provedeni su u suradnji s Gradom Zagrebom i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske. U suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom digitalizirano je 17 tiskanih knjiga, a u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje proveden je projekt Slušam & zdravo živim kroz koji je za potrebe slijepih osoba prilagođeno 6 knjiga zdravstvene tematike u daisy formatu. U suradnji s Ministarstvom kulture, kroz natječaj potpora izdavanju knjiga, prilagođeno je 6 knjiga u daisy formatu. Provedena je akcija Stop nasilju nad knjigama kroz koju je ukazano na probleme podcrtanih knjiga prilikom prilagodbe literature za potrebe slijepih osoba. U sklopu akcije donirano je 106 prigodnih plakata osnovnim školama Grada Zagreba.

     U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Zaklada je Jeleni Opačak, slijepoj osobi, studentici druge godine studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu donirala jedno prijenosno računalo. Za vrijeme proslave zagrebački gradonačelnik, g. Milan Bandić istaknuo je da će Grad Zagreb studentima s invaliditetom donirati još dva prijenosna računala . Postupak je u tijeku.

     Zahvalnice za potporu radu Zaklade dodijeljene su zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, mr. Višnji Fortuna, pročelnici, Marinki Bakula Anđelić, pomoćnici pročelnice i Mariji Mustač, načelnici Odjela za osobe s invaliditetom zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Vladimiru Šostaru, pročelniku zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, kardinalu Josipu Bozaniću, zagrebačkom nadbiskupu, Andreji Belić, Anki Slonjšak, pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, tvrtci Copy Daba d.o.o, Dubravki Begović, Dubravku Sidoru, fra Mariju Crvenki, Hrvatskoj turističkoj zajedniciHrvatskom katoličkom radijuHumanitarnoj udruzi JobInformativnom centru Mir MeđugorjeRadio Vatikanu, prof. Ivanu Zirdumu, Sonji Tomić, Mariji Belošević, Mariu Depicolzuane, Nacionalnom parku Krka, pateru Božidaru Nagyu, Radiju MarijaRadio postaji Mir Međugorje, tvrtci Renida knjigovodstvo d.o.o, prof. dr. sc. Andrei Zlatar Violić, ministrici i Vladimiru Stoisavljeviću, pomoćniku ministrice Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Stjepanu Lice, Tanji Popec, Ivani Lelas, Udruzi ZamisliHrvatskom savezu udruga mladih i studenata s invaliditetoom (SUMSI)Udruzi HUPRTZagrebačkom Velesajmu, prof. dr. sc. Boži Lujiću, prof. Juri Zečeviću, glavnom uredniku Karmelskih izdanja, Zadarskoj nadbiskupiji, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Ivanu Peharu, direktoru Tehničko remontnog centra Zagreb i Marini Jurčević.