Otvorenje izložbe Lice žene

Objavljeno: 14. 08 2013.

Zagreb, (IKA) – Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” u svom novom prostoru na adresi Medulićeva 16 u Zagrebu priredila je izložbu “Lice žene” svećenika, pisca, slikara i novinara, župnika u Nuštru Slavka Vranjkovića. U pozdravu na otvorenju izložbe uoči svetkovine Velike Gospe, u utorak 13. kolovoza, upravitelj Zaklade Mirko Hrkač istaknuo je kako je izložba znak zahvale Gospi čije su riječi poziv da svakodnevno čitamo Bibliju, da molimo, dodavši da je Zaklada nastala kao nastavak projekta snimanja Biblije za potrebe slijepih osoba u Republici Hrvatskoj.
Vlč. Vranjković između ostaloga je istaknuo “Vjerujem da Marija ima lice svake žene. Veliku Gospu slaviti, a svoju ženu zapostaviti ne znači ništa. Svaka žena ima Marijin pečat u sebi. Na križnim putovima naših majki koje su bile u Golgotama u svim ratovima Hrvatske do danas; svim ženama – onima koje rađaju i onima koje su djevice, Marija je podarila svoju ljepotu, a ja sam to pokušao prenijeti na platna i papire.”
U prigodi otvorenja, Katarina Beljo pročitala je tekst vlč. Vranjkovića “Lice žene” koju je autor uz izložbu posvetio Isusovoj majci, svojoj majci i svim majkama Hrvatske. Autorovu pjesmu “Kako nastaje slika” pročitala je Jelena Petrić.
Vlč. Slavko Vranjković uz svoj svećenički rad piše pripovijetke, pjesme, recitale i drame. Surađuje i objavljuje u mnogim periodikama i časopisima, a nagrađivan je više puta za literarni rad. Godine 1998. tiskana mu je zbirka pripovjedaka “Golgotska svitanja” u nakladi Matice hrvatske. Zbirka pripovjedaka “U potrazi za nebom” u izdanju Teovizije izlazi 2009. godine. Zbirka pjesama “Ecce homo” u izdanju Udruge Prosoli – Sveta glazba izišla je 2011. i prilikom posjeta Hrvatskoj darovana je papi Benediktu XVI. Pisac je drama “Bog koji dolazi”, “Treći dan”, “Put u Emaus”, “Kad utihnu ptice” te prigodnih recitala. Član je Društva književnika Herceg-Bosne, likovne udruge Likar iz Osijeka te Hrvatskoga društva katoličkih novinara. Uz pisanje bavi se i slikarstvom. Autor je likovnih mapa “Žene pod križem” (Osijek 1995.), “Bol u kamenu” (Vinkovci 2006.), “Angelus” (Vinkovci 2012.). Slika u tehnikama ulja, ulja na staklu, akvarela, pastela, tuša, olovke i ugljena. Iza sebe ima 28 samostalnih izložbi te nekoliko skupnih.