Nadbiskup Tomasi: Samo pet posto objavljenih djela dostupno na Brailleovom pismu ili u obliku audio knjiga

Objavljeno: 21. 09 2013.

Nadbiskup Tomasi: Samo pet posto objavljenih djela dostupno na Brailleovom pismu

Sveta je Stolica imala važnu ulogu u posredovanju i ostvarenju ugovora koji je potpisan 28. lipnja, na Konferenciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (Wipo), a koji je odgovor na prava gotovo 300 milijuna ljudi – istaknuo je nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Uredu Organizacije ujedinjenih naroda u Ženevi, govoreći o novom međunarodnom pravnom sredstvu ostvarenom kako bi slijepim osobama bio olakšan pristup svim vrstama publikacija.
Važnost je toga ugovora u novosti da se prvi put na području intelektualnoga vlasništva, autorskih prava, i copyrighta, može napraviti iznimka koja daje prostora ljudskim pravima, pravima osoba sa stalnim vidnim invaliditetom, te da one imaju pristup svemu što je tiskano bez plaćanja autorskih prava kada se ti tekstovi pretvore u audio proizvode – protumačio je u razgovoru za našu radijsku postaju nadbiskup Tomasi.
Napomenuvši potom da je samo 5% svih objavljenih djela dostupno i na Brailleovom pismu, ili u obliku audio knjiga – što je u manje razvijenim zemljama još manje, tek negdje oko 1% – nadbiskup je izrazio nadu da će spomenuti ugovor biti što prije ratificiran. Potrebno je, naime, 20 ratifikacija da bi ugovor bio primjenjiv – napomenuo je nadbiskup Tomasi.

Reprodukcija snimke:
F130393967

 

Tekst preuzet sa stranice http://hr.radiovaticana.va/news/2013/07/06/nadbiskup_tomasi:_samo_pet_posto_objavljenih_djela_dostupno_n/cro-708262