Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Objavljeno: 06. 12 2013.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i pete godišnjica djelovanja Zaklade Čujem, vjerujem, vidim

U Zagrebu, u prostoru Zaklade Čujem, vjerujem, vidim, u utorak 03.prosinca 2013. godine, svečano je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom i peta godišnjica djelovanja Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Radijski voditelj i pripovjedač dječjih priča Dubravko Sidor – voditelj programa -sudionicima skupa uputio je pozdravni govor.  Na početku skupa se obratio prigodnim riječima o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom 03. prosinca.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u listopadu 1992. god., na posebnoj, zajedničkoj sjednici, održanoj zbog obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila je rezoluciju kojom je određeno da 3. prosinac svake godine bude Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. ožujka 1993. god., pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca: ˝s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu˝.

Mirko Hrkač Upravitelj Zaklade i predsjednik Upravnog odbora  predstavio je ostvarene aktivnosti i projekte u 2013. godini. U 2013. godini organizirana su dva edukativna putovanja za mlade s invaliditetom na kojima je sudjelovalo ukupno 86 mladih i mladih s invaliditetom. Posjetili smo Vukovar, Osijek, Đakovo, Aljmaš, Knin, Nacionalni park Krku, Sinj, Makarsku i Međugorje. Donirana su dva prijenosna računala studentima s invaliditetom kao pomoć u obrazovanju. Na području omogućivanja pristupa literaturi, provedeni su projekti digitalizacije tiskanih knjiga i projekti snimanja zvučnih knjiga u DAISY formatu za potrebe slijepih osoba, digitalizirano je 30 tiskanih knjiga, a snimljeno je 20 zvučnih knjiga u DAISY formatu. U cilju povećanja dostupnosti literature slijepim osobama, osnovana je specijalna knjižnica u sastavu Čujem, vjerujem, vidim. U prostoru Zaklade od lipnja 2013. godine organizirane su četiri likovne izložbe od kojih su dvije radovi osoba s invaliditetom.

Potom je slijedilo dodjeljivanje zahvalnica donatorima i suradnicima koji su doprinjeli ostvarivanju planiranih aktivnosti Zaklade.

Na skupu su nazočili suradnici i dobročinitelji koji podupiru i podržavaju rad Zaklade te su im uručene zahvalnice.  To su: u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, i u ime pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, zahvalnicu je primila gđa Višnja Fortuna. Načelnica odjela za osobe s invaliditetom gđa Marija Mustač primila je također zahvalnicu. U ime pravobraniteljice Anke Slonjšak, zahvalnicu je primila zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekič Knežević. Dodijeljeno je još nekoliko zahvalnica suradnicima i donatorima Zaklade.

Prigodom obilježavanja pete godišnjice rada Zaklade dodijeljena su  dva  prijenosna računala studentima s invaliditetom, Karlu Pavletić i Martini Tanković.

Slijedilo je druženje uz kolače i sokove.

Skup je bio popraćen medijski, što je dakako važno – zbog širenja informacija o tome kako osobe s invaliditetom mogu biti korisne u društvu, samo ih treba prepoznati.

Velika hvala volonterima kao i svima dobročiniteljima koji podržavaju i na bilo koji način pridonose  radu Zaklade.

S obzirom da nam se približavaju blagdani, u ime Zaklade Čujem, vjerujem vidim, i moje osobno ime, želim svima sretan i blagoslovljen Božić te obilje Božjeg  blagoslova  u novoj 2014. godini.

Andrea Belić

 04.12.2013.