Posjet Hrvatskom saboru

Objavljeno: 27. 12 2013.

  Dana  12. prosinca 2013.  godine Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ posjetila je Hrvatski sabor u organizaciji  službe za građane, uz redovito stručno vodstvo (obilazak saborske zgrade te upoznavanje posjetitelja s poviješću saborovanja i funkcioniranja Parlamenta).

          Članovima Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ prilikom posjeta Hrvatskog sabora ukazala se prilika da porazgovaraju sa dvoje saborskih zastupnika – Nansi Tireli (Hrvatski laburisti – stranka rada) i Domagojom Hajdukovićem (SDP). Upravitelj Zaklade Mirko Hrkač je iznio probleme s kojim se susreće u svom radu nakon čega se raspravljalo o univerzalnoj problematici osoba s invaliditetom, posebno na područjima obrazovanja, prilagodbe literature za slijepe i slabovidne osobe, zapošljavanja, ali i o ostalim pravima  i potrebama osoba s invaliditetom. Nažalost, svi znamo kako su još uvijek mnogi poslodavci nedovoljno upućeni o mogućnostima zasnivanja poslovnog odnosa s osobama s invaliditetom, slabo su upoznati s njihovim kvalitetama i sposobnostima te nisu dovoljno informirani o povlasticama i olakšicama koje imaju pri zasnivaju radnog odnosa s takvim osobama. Saborski zastupnici su pokušali odgovoriti na naša pitanja i dileme, a na kraju smo i dobili savjet od spomenutih zastupnika da o svemu što nas muči pišemo ministrima i saborskim zastupnicima i borimo se za vlastita prava.

        Nakon ovog razgovora koordinaorica nas je provela po saboru i ukratko nam ispričala povijest saborovanja. Nadam se da će ovaj posjet Hrvatskom saboru pridonijeti napretku u radu Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ i rješavanju konkretnih problema na koje Zaklada i osobe s invaliditetom nailaze u svome radu i životu.

Andrea Belić