Posjet HT muzeju

Objavljeno: 28. 02 2014.

U petak, 21. veljače 2014. mlade osobe s invaliditetom u pratnji volontera posjetili su HT muzej gdje su uz stručno vodstvo profesora povijesti i geografije Gorana Rajiča saznali niz zanimljivosti o nastanku i povijesnom razvoju telekomunikacija.

Muzej pošte i telekomunikacija osnovan je 9. travnja 1953.  godine. Tada je nazvan PTT muzej, a zadatak mu je bio da “sakuplja, čuva, izlaže i publicira građu i predmete koji dokumantirano prikazuju razvoj poštanskog prometa i telekomunikacija na području NR Hrvatske”. Prvim kustosom muzeja imenovan je dr. Vuk Simić Vakanović, poznat kao ugledni filatelist ali i veliki poznavatelj povijesti pošte.

Već u prvoj godini postojanja muzej je formirao temeljne zbirke (poštansku, telekomunikacijsku i filatelističku) te dokumentacijske zbirke (kartografsku, arhivu, fototeku, hemeroteku i knjižnicu). Razvoj muzeja uvelike je usporen 1954. godine kada je, odlukom o osnutku jedinstvenog PTT muzeja za cijelu SFRJ, mnoštvo vrlo vrijedne građe prebačeno u Beograd, gdje se i danas nalazi. Zbog nerazumijevanja osnivača, PTT muzej Zagreb biva zatvoren za javnost punih 45 godina. Nakon osamostaljenja Hrvatske, muzej se nalazi u sastavu Hrvatske pošte i telekomunikacija, a 17. prosinca 1997., prigodom obilježavanja 110 godina javne telefonske mreže u Hrvatskoj, otvara svoja vrata javnosti.

Razdvajanjem HPT-a, 1. siječnja 1999. godine, muzej ulazi u sastav Hrvatskih Telekomunikacija d.d.

Muzej nam, inače, daje pregled razvitka komunikacija na hrvatskom tlu, od prvih glasničkih službi u vrijeme Rima, preko srednjovjekovnih glasničkih službi pa sve do izuma brzojava i telefona. U postavu se nalazi ručna induktorska telefonska centrala koja služi demonstraciji principa funkcioniranja telefonije krajem 19. stoljeća. Isto tako, trenutno je u postavu i primjerak vojnog prenosivog brzojava što su ga hrvatski vojnici koristili tijekom I. svjetskog rata.