Oko 150 ljudi nazočilo sinoćnjem svečanom prikazivanju dokumentarnog filma o životu osoba s invaliditetom Čujem, vjerujem, vidim

Objavljeno: 24. 01 2014.

U četvrtak 23. siječnja 2014. godine u 19 sati, u kinu Tuškanac, svečano je prikazan dokumentarni film o životu osoba s invaliditetom Čujem, vjerujem, vidim uredniceredateljice i scenaristice Ljiljane Bunjevac Filipović. Snimljen u produkciji Hrvatske Radio Televizije film Čujem, vjerujem, vidim jedan je od rijetkih filmova koji ima i titlove i naraciju pa ga mogu pratiti gluhe i slijepe osobe.

Prikazivanju su, između ostalih, nazočili i Vesna Škulić u ime Ureda predsjednika Republike Hrvatske, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića – pomoćnica  pročelnice za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić te saborska zastupnica Sonja König, u ime kluba HNS-a.
Na projekciji je bilo nazočno oko 150 gledatelja, među kojima  je i sedam osoba u invalidskim kolicima koji su imali velike teškoće pri dolasku do dvorane kina, budući da prilaz kinu nije prilagođen osobama s invaliditetom, no koji su ipak uz pomoć volontera koji su ih nosili preko stepenica uspjeli su doći do dvorane i pogledati film.
Poruka filma je “da invaliditet nije prepreka  nego izazov koji je moguće prevladati, biti uspješan, sretan te, unatoč invaliditetu, pomoći drugima”, zaključio je poznati spiker, gospodin Dubravko Sidor, voditelj svečanosti.
Ovome možemo dodati riječi Andreje Belić, djevojke sa cerebralnom paralizom, koja s okolinom komunicira putem računala: “Najveća prepreka na koju nailazimo jest prepreka u glavama onih koji nas ne poznaju, a o nama donose zaključke”.

Nakon završetka  prikazivanja uručeno je dvanaest zahvalnica, redateljici filma Ljiljani Bunjevac Filipović i njezinim suradnicima, te zajednička zahvalnica za 63 volontera Zaklade.

Upravitelj Zaklade, Mirko Hrkač