Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2010

Objavljeno: 07. 12 2010.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

U Zagrebu, na Kaptolu 27, u petak 3.12. održana je tribina povodom obilježavanja 03.12. Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i obilježavanje druge godišnjice postojanja i rada Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” Svjetlana Marijon, zamjenica predsjednika upravnog odbora, vodila je program, sudionicima tribine uputila je pozdravni govor. Iznijela je nekoliko riječi o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom 3. prosinca.

Nakon što su Ujedinjeni narodi 03. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji od 05. ožujka 1993. godine pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog dana s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvo.

Mirko Hrkač, Upravitelj Zaklade i predsjednik Upravnog odbora predstavio je ostvarenje aktivnosti i projekata u 2010. godini te dodijeljivanje zahvalnica donatorima i suradnicima koji su doprinijeli ostvarivanju zacrtanih aktivnosti Zaklade, pomoći mladim osobama i studentima s invaliditetom na edukaciji, obrazovanju i omogućivanju pristupa literaturi slijepim osobama i osobama s težim oblicima invaliditeta koje same ne mogu čitati ili listati.

U 2010. godini završen je tečaj engleskog jezika za mlade osobe s invaliditetom. Edukativno putovanje u Rim, edukativno putovanje, posjet Parku prirode Kopački rit, Đakovo, Aljmaš, Posjet i edukativno putovanje Međugorje i Nacionalni park Krka.

Bilo je predstavljanje nove zvučne knjige “BOŽIĆ” iz božićnog klupka fra Bonaventure Dude (priredio: fra Bonaventura Duda; kazivali: fra Bonaventura Duda; Dubravko Sidor; Tomislav Baran; Tanja Popec; autor glazbene podloge: Toni Eterović; tehnička obrada: Ivan Boršić; dizajn: Mario Depicolzuane; nakladnik: Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”, Zagreb; urednik: Mirko Hrkač). Božo Barun nam je ukratko recenzirao dijelić iz zvučne knjige “BOŽIĆ” što je vrlo ugodno, lijepo za slušati; bilo da je dijete ili odrasli čovjek.

Tribini su nazočili suradnici i dobročinitelji koji podupiru i podržavaju rad Zaklade, i složili se da će se zalagat i podržavati zakladu u daljnem radu, te su im uručene zahvalnice.

To su:
– Hrvatski katolički radio, Zvonimir Ancić, ravnatelj
– fra Bonaventura Duda
– Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metodija, izaslanik fra Željko Želježnjak provincijal
– Marija Belošević
– fra Stanko Pavlović (izaslanik gosp. Stjepan Heger)
– Gordana Gojčeta
– Toni Eterović
– don Pavao Medač (izaslanica Tanja Popec)
– Tanja Popec
– prof. Tomislav Ivančić (izaslanica Marija Majstorović, ravnateljica Matične vrhovne uprave zajednice Molitva i Riječ)
– Niko Kostanić, urednik Emisije o Bibliji, HRT
– Udruga Zamisli
– Hrvatski nogometni savez
– postulatura fra Ante Antića, fra Ante Babić
– Hrvatska dominikanska provincija i prof. Marijan Biškup, Ana Buljat, tajnica
– Družba kćeri milosrđa trećeg samostanskog reda sv. Franje, sestra Nelija Pavlović, provincijalna predstojnica
– Zaklada Blažene Marije Petković, sestra Agneta Juka, upraviteljica
– monsinjor Josip Mrzljak, izaslanik vlč. mr. Anđelko Košćak, vicerektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu
– prof. Ružica Kovačević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Zagreb
– pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, izaslanica Sunčica Pivčević, savjetnica
– izaslanik ministra kulture Bože Biškupića, prof. Srećko Šestan, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost
– izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Josipa kardinala Bozanića, mr. Vice Batarelo, predstojnik Ureda za obiteljski pastoral Zagrebačke nadbiskupije
– Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

Prigodom obilježavanja druge godišnjice rada Zaklade dodijeljena su tri prijenosna računala studenticama s invaliditetom kao pomoć u obrazovanju i dodijela vaučera promotoru Zaklade.
– Martini Belić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2. godina.
– Sarafini Plejić, Ekonomski fakultet u Zagrebu, 2. godina preddiplomskog studija poslovne ekonomije.
– Ivani Slaviček, Filozofsko teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, 3. godina.

Uručenje vaučera promotoru Zaklade, Andrei Belić.

Program je završio sa srdačnim riječima fra Bonaventura Dude uz božićnu pjesmu koju je fra Bonaventura Duda zapjevao i mi smo ga popratili. Slijedilo je druženje uz kolače i sokove.
Tribina je bila popraćena medijima. Mediji također pridonose poboljšanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom, dobiva se saznanje da osobe s invaliditetom mogu itekako biti korisne društvu, samo treba to prepoznati i osobi dati priliku.

Velika hvala volonterima na nesebičnoj pomoći u radu Zaklade “čujem, vjerujem, vidim”.
Obzirom da nam dolaze blagdani u ime Zaklade “čujem, vjerujem vidim” i moje osobno ime želim svima sretan i blagoslovljen Božić te Božjeg blagoslova i svako dobro u Novoj 2011. godini.
Andrea Belić
04.12.2010.