Andrea Belić: POSJET MLADIH S INVALIDITETOM GRADU ZADRU

Objavljeno: 25. 04 2015.

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim organizirala je jednodnevni izlet mladih osoba s invaliditetom u posjet gradu Zadru. Kao i uvijek na svim ovakvim putovanjima mladih grupu izletnika vodio je upravitelj Zaklade Mirko Hrkač.

Subota 25. travnja 2015. – ujutro oko 6.30 sati iz Zagreba, ispred Studentskog doma Cvjetno naselje, krenula je družina mladih osoba i studenata s invaliditetom i njihovih asistenata put Dalmacije. Putovali smo autobusom Udruge JOB koji je prilagođen osobama s invaliditetom tako da se može sa kolicima ući bez problema.

Naše izletničko putovanje započelo je uz molitvu za sretno putovanje, za naše vozače Ivana i Josipa te  za sve sudionike putovanja, ali i za one koji nisu ovaj put mogli ići s nama.

Zagreb smo napustili u buđenju sunčanog dana. Sunčev zagrljaj nas je pratio do Korenice, a onda smo ušli kao u magloviti tunel niskih sivih oblaka, stvoreno za malo dremuckanje. Kod Macole smo napravili kratku pauzu te krenuli dalje uz čavrljanje.

Kako smo se približivali Zadru kroz pahuljaste oblake stidljivo se probijalo sunce sa svojim zlatno ružičastim zrakama. Pri ulasku u Zadar naš Antonio nam je ukratko ispričao o Zadru. Početkom 7.st postao je glavni grad Dalmacije. Od drugih Dalmatinskih gradova Zadar je jedini na ravnom području.

Oko 10.30 sati smo došli u Zadar. Iskrcali smo se iz busa i krenuli prema Trgu pet bunara gdje nas je dočekala turistička voditeljica i upoznala nas je s pričom o pet bunara. Trg ima oblik izduženog nepravilnog pravokutnika i zatvoren je s tri strane, a nastao je u vrijeme obrane od turskih opsada kada je pokriven obrambeni jarak sa zapadne strane bastiona iskopan u srednjem vijeku.

Nastavili smo razgledavanje starog grada slušlajući o povijesti grada Zadra koji ima jako bogatu povijest. Grad Zadar je bio pod talijanskom vlasti pa tako ima sačuvane spomenike različitih povijesnih vremena i kultura, koje su današnje vidljive konture njegova urbana izgleda.

Zaštinika grada Zadra ima 4, a glavni zaštinik grada je Sveti Krševan (Krizogon). Na dan Sv. Krševana, 24.studenog, slavi se i Dan grada Zadra. Crkva Sv Krševana jedan je od najljepših spomenika romaničke arhitekture u Hrvatskoj. Sveti Šimun (Bogoprimac) koji je najomiljeniji zadarski svetac držao je po predanju Isusa pri rođenju u Jeruzalemu, stoga je postao zaštitnik porodilja i budućih majki koje žele muški porod. Sveti Zoilo bio je manje poznati zadarski svetac. Sveta Anastasia (Stošija) – vjeruje se da je bila primalja na Isusovom rođenju pa je prikazuju sa škarama u ruci. Zaštitnica je ženskih grudi.

Posjetili smo katedralu Sv Stojiša (Anastazije) koja je trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji. Sagrađena je u dva navrata. Sarkofag s moćima sv. Stošije, dao je izraditi jedan zadarski biskup te se čuva u katedrali na oltaru u sjevernoj apsidi, odnosno u njezinoj lijevoj lađi. Pročelje katedrale pokazuje savršenu harmoniju horizontalnih i vertikalnih linija. Središnja je lađa tri puta šira od sporednih, a odijeljena je kamenim stupovima i pilonima, koji se naizmjenice redaju. Glavni portal ima u luneti reljef gotičkog stila.

Šetajući i slušajući o kulturnim povijesnim i sakralnim znamenitostima stigli smo do Morskih orgulja koje stvaraju prekrasnu glazbu izmješanu šumom valova. Strujanjem i prolaskom kroz glazbene cijevi postavljene pod morem, stvaraju nevjerojatan zvuk, Uz Morske orgulje se nalazi Pozdrav suncu koje je djelo nagrađivanog zadarskog arhitekta. Pozdrav suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u razini rive, u obliku kruga promjera 22 metra. Danju upija sunčevu svjetlost, a zalaskom sunca uključuju se rasvjetni elementi ugrađeni u krug, te proizvode iznimno dojmljivu svjetlosnu igru. Upisana su imena zadarskih svetaca. Pokraj njihovih imena i datuma blagdana upisana je deklinacija sunca sjeverno ili južno od ekvatora, visina sunca u meridijanu na taj datum i trajanje dana na taj blagdan, čime instalacija postaje svojevrsni kalendar. Pozdrav suncu je postao jedan od gradskih simbola kao i turistička atrakcija.

Imali smo priliku gledati padrobrance kako se spuštaju na Pozdrav suncu povodom dana Zadarske županije. Bilo je zanimljivo ih gledati kako se spuštaju. Ugodno za uho bilo je lijepo čuti šum valova pomješan sa tonovima Morskih orgulja. Nismo mogli odoljeti da ne napravimo koji snimak uz to prekrasno naše plavo more.

Preostalo nam je da još prošetamo po Kalelaragi te da još ponešto saznamo o znamenitostima grada. Nekoliko informacija smo dobili o crkvi Sveti Donat prijašnih stoljeća crkva se zvala Sveto Trojstvo. Razlikuje se od drugih crkava zbog osebujnog cilindričnog oblika i pomalo robusne monumentalnosti ova građevina pripada najpoznatijim i najznačajnijim europskim predromaničkim crkvama. U Svetom Donatu održavaju se kulturni događaji.

Završilo je razgledavanje sa turističkom voditeljicom. Siljedio je ručak u Omladinskom domu. Za vrijeme ručka posjetila nas je časna sestra Marija Beroš sa svojima mladima iz župe Bezgresnog začeća BDM iz Zadra. Isto tako posjetio nas je naš Jurica koji se školuje za budućeg svećenika.

Potom smo imali slobodno vrijeme kojeg smo iskoristili na najbolji način, rapršali smo se svatko na svoju stranu kamo ga je srce povuklo, baš kao zlatne zrake sunca koje su poklanjale beskranjo blještavilo u moru. Neodoljiva šetnja uz Morske orgulje, po Kalelargi pijunckanje kave, fotosession. Jedna grupica se družila sa Juricom, časnom sestrom Marijom i njenim mladima. Bilo je i onih hrabrih koji su uspjeli namočiti nožne prstiče kao što je naš Mirko. Vrijeme je iscurjelo kao pjesćani sat. Bio je zaista čaroban doživljaj uživati u travanjskom morskom zraku.

U 18 sati smo prisutovali Svetoj misi u ckrvi Svetog Mihovila povodom blagdana Svetog Marka. Poslije mise svećenik nas je srdačno pozdravio.

Uskrcali smo se u bus, izmolili smo u znak zahvalnosti za zadarski divan boravak i za sretan povratak. Zadar smo napustili obasut u  nježnom zagrljaju zalaska sunca.

Naša pod nadikom “mala” Ana nam je podijelila duhnovne poruke koje je časna sestra Marija sa svojom kreativnom grupom mladih napisala. Preko mikrofona su se čitale poruke, bilo je zanimljivo slušlati ih.

Par kilometara iza Zadra smo napravili pauzu za večeru. Časna sestra Marija se pobrinula da nebudemo gladni tako da nam je spremila sendviče i domaće fritule. Od srca joj hvala.

Nastavili smo put uz čavrljanje i uz film “Padre Pio” koji je bio intresantan, tako sve do Zagreba. Putem nas je pratio mjesec i zvijezde.

Sa par riječi se obratio naš vozač Ivan, a onda se oglasio naš Mirko sa informacijama što još planira ove godine o radu Zaklade te najavio još jedno putovanje u listopadu u Split, Imotski i Međugorje.

Oko 23 sata sretno smo stigli na mjesto polaska ispred Studenskog doma Cvjetno naselje. Srdačno smo se pozdravili s nadom i željom za novi susret, izleta ili za mogućnost hodočašće i edukativno putovanje.

Još jedno prekrasno putovanje sa Zakladom “čujem, vjerujem, vidim”.

Hvala Mirku koji se uvijek brine o nama svima i nastoji što više pomoći mladim ljudima s invaliditetom da ih se prihvati i uključi u društveni život. Hvala svima volonterima,  i svima dragim ljudima, donatorima te svima koji podupiru rad Zaklade na bilo koji način. Neka nas sve obaspe ljubav i  nadahnjuje milost Božja, čuva nas draga Gospa i Sveti Otac.

 

Andrea Belić

 

27.04.2015.