Hodočašće na Trsat

Objavljeno: 14. 03 2011.

Hodočašće Majci Milosti, Gospi Trsatskoj, i posjet gradu Rijeci

Subota, jutro, 07:30 sati, ispred studentskog doma na Cvjetnom, okupila se grupa od 26 mladih osoba koja se spremala hodočastiti Majci Milosti, Gospi Trsatskoj i u posjet gradu Rijeci. Pošto smo se svi okupili naš put započeli smo molitvom i zamolili božji blagoslov da nas prati kao i one koje ćemo sresti ali i one koji su željeli ići ali su bili spriječeni. Išli smo organizirani sa četiri osobna automobila i kombi vozilom Udruge „Zamisli“. Na Trsat smo stigli oko 09:30 sati, Sveta Misa je slavljena u 10:00. Na Trsatu nas je dočekao gvardian Fra Lucije, i nakon srdačnog pozdrava ušli smo u crkvu. Tom prigodom, Majci Milosti, nismo donijeli samo svoje molitve nego smo joj u znak zahvalnosti za sve Milosti koje nam je izmolila ali i za one koje će izmoliti poklonili buket crvenih ruža. Svi koji su željeli imali su prigodu pristupiti sakramentu pomirenja, što su neki i učinili. Svetu Misu slavio je Fra Lucije u koncelebraciji s još dva svećenika koji su također došli hodočastiti Majci Milosti sa svojim župljanima, iz Virovitice i Slatine.

Homilija koju je održao fra Lucije bila je dosta poticajna. Poslije Svete Mise ostali smo u osobnoj molitvi i pobožnosti, razgledali bogatstvo Trsatskog svetišta, Zavjetna Kapelica, kalvariju, i nakon upoznavanja o početcima svetišta koja nam je iznio fra Lucije, uputili smo se na ručak. Ručak nam je organiziran u restoranu Forum na rivi. Nakon ručka oko 14:00 sati pridružio nam se naš prijatelj iz rijeke, Luka Zaharija, koji je imao zadatak da nas upozna sa znamenitostima Rijeke. Prolazeći gradom on nam je govorio o pojedinim znamenitostima, posjetili smo spomenik domovinske zahvalnosti, Oslobođenja, novije građevine koje se ističu sa svojim modernim arhitektonskim uređenima i rješenjima. Zatim smo se uputili do crkve Marijina Uznesenja, ali je nismo mogli posjetiti, jer su crkve u to vrijeme zaključane. Luka nam je govorio o Kosom tornju, no iako je crkva bila zatvorena to nas nije spriječilo da zapjevamo Majci pjesmu, „O Prečisto Srce Marijino“.

Od crkve Marijina Uznesenja, uputili smo se prema katedrali Svetog Vida, no i ona je bila zatvorena a imali smo želju ući i pomoliti se. Tako smo stajali nedaleko od katedrale, ali se odjednom trenutku otvoriše vrata katedrale, i jedna od pratiteljica kaže: “Otvara se!» i potrči do katedrale“. U tom trenutku časna sestra je iznosila otpad, tako da smo posjetili katedralu svetog Vida, pomolili se, tu nam je sestra ispričala događaj koji je vezan uz raspelo koje se osobito tu štuje. Nakon posjeta katedrali uputili smo se na okrijepu, do jednog ugodnog kafića, koji se nalazio uz staru fontanu u «Starom gradu», te je davao ugođaj mira. Oko 17:15 sati uputili smo se prema gradskoj vijećnici gdje nas je primio gradonačelnik Rijeke, gospodin Vojko Obersnel. U srdačnom razgovoru upoznali smo ga s aktivnostima Zaklade, Udruge „Zamisli“ iz Zagreba i Udruge „Znam“ iz rijeke. Tom prigodom predsjednica udruge „Zamisli“ uručila je Zvučnu bibliju gradonačelniku. Nakon susreta s gradonačelnikom uputili smo se na sladoled ili sendvič – što je tko želio i nakon pozdrava s našim riječkim domaćinom Lukom, uputili smo se prema Zagrebu. Uz pjesmu i zadovoljstvo postavilo se i pitanje sljedećeg putovanja.