Betlehemske priče

Objavljeno: 22. 11 2017.

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim

poziva Vas na izložbu slika, jaslica i fotografija

Udruge Prijatelji hrvatskih božićnih jaslica

BETLEHEMSKE PRIČE

u srijedu, 29. studenog 2017., u 18 sati

(ulica Andrije Medulića 16, Zagreb)

„Božić koji je pred nama, želimo proslaviti s onim istim žarom i radošću koja se nalazi negdje u nama, skrivena kroz cijelu godinu, i samo čeka da bi malo-pomalo buknula plamenom, te nam se najednom čini kao da smo za Božić živjeli cijelu godinu.

U stvaranju pravog božićnog ugođaja u svome domu, svi ćemo posegnuti za znamenjima koja smo tradicijom usvojili u svojim obiteljima. Dodat ćemo i nešto posve osobno, nešto što će naša djeca upamtiti kao obiteljsku tradiciju po kojoj se “njihov” Božić razlikovao od “ostalih”. A obitelj, naše najradosnije utočište, pored svih uobičajenih “zajedničkih” božićnih znamenja, i jest ono što Božić čini Božićem.
Po narodnoj predaji, Božić je u Hrvatskoj oduvijek smatran najradosnijim blagdanom. U stvaranju atmosfere Božića pomažu nam brojni simboli, odnosno bogata božićna tradicija. Jedan od istaknutih znakova Božića su, svakako, i božićne jaslice ili betle(he)mi – kako su te male ili velike inscenacije rođenja sina Božjega, nazivali u većem dijelu Hrvatske.
Izrađivanje jaslica također je udomaćena tradicija. Kod nas su one nastale na temelju europskih utjecaja prikazivanja napuljskih i sicilijanskij jaslica, pa ih u crkvama nalazimo od 17. stoljeća, a u kućnoj primjeni posljednjih dvjestotinjak godina.

Najstarije tako sačuvane jaslice su s otočića Košljuna, iz franjevačke kapelice,  što imamo zabilježeno ovdje u izložbi na kaširanoj fotografiji. Neke od sačuvanih narodnih ili pučkih jaslica s kraja 19. i početka 20. stoljeća smatraju se pravim remek-djelima pučkog rukotvorstva. Najljepše i najstarije primjere pučkih božićnih jaslica nalazimo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, prvenstveno u Hrvatskom Zagorju. Obično su se postavljale na posebno mjesto u kući, u kut glavne prostorije ili sobe, iznad stola, pa su stoga izgledom uglavnom trokutastog oblika. Na drvenoj su podlozi, s ukrasima od papira i figuricama od drva ili sušene zemlje. U sredini konstrukcije je štalica uz koju i ponad koje dolaze vizure bogato izgrađenoga grada Betlehema, po kojemu je i cijela konstrukcija nazvana betlehem ili betlem.  U jaslice su ugrađene razne figurice likova: Issa, Marije i Josipa, pastira, trojice mudraca (kraljeva) i njihove pratnje, te vola i magarca, ovčica, deva, konja i slonova.
Uz mnoge katoličke zemlje i Hrvatska sudjeluje u bogatoj tradiciji jasličarskog stvaralaštva. To stvaralaštvo se nikada nije prekidalo, već se nadopunjavalo, osuvremenjivalo i razvijalo – od malih obiteljskih, sve do velikih crkvenih jaslica. Tradicija božićnih jaslica u Hrvatskoj je živa i snažna.

Na tim je osnovama prije 13 godina, u ljeto 2004. godine, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, utemeljena Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Uz pojedine djelatnike muzeja, u njoj se okupila manja skupina građana raznih zanimanja i djelatnosti s nakanom i s ciljem promoviranja i poticanja oživljavanja jasličke produkcije i podizanja razine ovog specifičnog oblika likovnog stvaralaštva. Skupina entuzijasta okupljena i zbližena uz izradu i izlaganje božićnih jaslica, povezujući duhovno i tvarno, umjetnički doživljaj s vjerom i nadom, postupno je rasla i svojim djelovanjem nastojala se predstaviti i približiti, kako domaćoj, tako i svjetskoj javnosti.
Tijekom proteklih trinaest  godina Udruga je organizirala brojne izložbe božićnih jaslica kako u Zagrebu tako i u drugim nekim mjestima oko njega i to kroz županijske smotre u Zelini, Brdovcu, Samboru, Zagrebu, Dubravi, Velikoj Gorici  a ove godine to će biti i  u Zaprešiću, VII. Županijska izložba.  Osim toga sudjelujemom i niz godina s nekoliko odabranih radova i na  prestižnoj izložbi “100 presepi” (“100 jaslica”) u Rimu.  Naše radove predstavljamo i u Salzburgu i u Bad Ischelu u (Hrvatskoj katoličkoj misiji).  Sudjelujemo već 13 godina  i u organizaciji Izloga božićnih jaslica u Zagrebu. Tako smo prošle godine bili dijelom i u izlogu ove divne Zaklade u Meduliućevoj ulici.

U svim tim aktivnostima Udruga predstavlja našu sredinu, a posebno grad Zagreb, kao središte hrvatske božićne kulture – poput drugih centara u srednjoj Europi. Da je ovo nastojanje u popularizaciji hrvatske božićne baštine bilo do sada vrlo uspješno, svjedoče i mnoga priznanja i pohvale koje je dobila od organizatora svjetskih smotri, posebno u Rimu, gdje su jaslice od slame Marije Nimčević 2012. godine dobile posebnu nagradu i medalju, a prije tri godine Božićne jaslice, rad Marka Luje i Mirjane Škreblin Lujo, nagrađene su trećom nagradom za strane izlagače.

Sve izložene jaslice ove godine, od onih na VII. Županijskoj izložb u Zaprešiću, u Galeriji Razvid,  pa Kulturnog centra u Dubravi, dvoje  na svijetskoj izložbi u Rimu, desetak u Salzburgu i Bad Ischelu, desetak u izlozima Zagreba, jedne u Splitu, tj. na svim  spomenutim mjestima, ukupno  njih više od stotinu, čine neponovljivu izložbenu, ali i prezentacijsku cjelinu kreativnih članova naše udruge. Zajedno čine najbolju afirmaciju svih onih vrijednosti koje nam čine smisao postojanja: Mir, dobro i ljubav!

I danas se osjeća iskonska radost i čar u prenošenju tih vrednota koje oplemenjuju život, čine ga ljepšim i daju mu smisao, posebno u ozračju božićnih jaslica uz koje se obitelj okuplja i koje u radosti i veselju pripravlja, postavlja i ponovo gradi.
Sretan Božić svima u Zakladi Čujem, vjerujem, vidim, u okrilju izloženih božićnih jaslica  i  kaširanih fotografija  koje ih prate, želi Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica iz Zagreba s, poklikom:  Sretan i blagoslovljen Božić svima koji prate ovo izlaganje!“

Josip Barlek, predsjednik Udruge