Knjige dostupnije djeci s disleksijom – Zaklada Čujem, vjerujem, vidim donirala preko 60.000 kn vrijednosti prilagođenih knjiga

Objavljeno: 22. 02 2018.

Disleksija se pojavljuje kao prepreka u školovanju brojne djece koja zbog toga mogu doživljavati stres i osjećaj neuspjeha, a knjige prilagođene njima još su iznimna rijetkost u Hrvatskoj.

Od ovoga tjedna, zahvaljujući donaciji Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“, svaka od 224 narodne knjižnice u Hrvatskoj bogatija je za dvije knjige iz programa lektire za osnovne škole koje su prilagođene upravo djeci s disleksijom. Radi se oBajkama braće Grimm te Bajkama Hansa Christiana Andersena, a ukupna vrijednost donacije je 62.720,00 kn.

Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ izdavač je edicije „Građa lagana za čitanje“ koju podržava Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK), a u sklopu koje su uz spomenuta dva naslova za potrebe učenika s disleksijom prilagođena i djela Priče iz davnine te Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, kao i Prosjak Luka Augusta Šenoe.

U pripremi je prilagodba još nekih lektirnih naslova: Sretni princ Oscara Wildea, Gulliverova putovanja Jonathana Swifta i Izabrane pripovjetke Dinka Šimunovića.

„Snimili smo više od 500 zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe u proteklih 10 godina, a ovo prilagođavanje tiskanih knjiga djeci s disleksijom daljnji je korak u smjeru ostvarivanja svrhe naše Zaklade, a to je omogućivanje pristupa literaturi osobama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu čitati klasične knjige“, kaže upravitelj Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ Mirko Hrkač, i sam slijepa osoba koja se kroz studij morala boriti s ograničenom dostupnošću kvalitetne literature.

Iz Zaklade se zahvaljuju svojim partnerima koji su prepoznali i podržali ovu donaciju – Hrvatska pošta podmirila je troškove dostave, a tvrtka Biro media donirala je zračne kuverte za pakiranje knjiga.