Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2011

Objavljeno: 06. 12 2011.

  1. prosinca 2011. – Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i treća godišnjica djelovanja Zaklade „čujem, vjerujem, vidim

U Zagrebu u prostoru knjižnice Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, u subotu 03.prosinca, 2011.godine, svečano je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom i treća godišnjica djelovanja Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“.

Svjetlana Marijon zamjenica predsjednika upravnog odbora vodila je program, sudionicima skupa uputila je pozdravni govor. Na početku okupljenima se obratila prigodnim riječima o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom 03. prosinca.

Na glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda održanoj 14.10.1992. godine 03. prosinca proglašen je danom osoba s invaliditetom. Međunarodni dan osoba s invaliditetom je prigoda kada se na poseban način govori o specifičnostima, ali i problemima i poteškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu. Sigurno je da postoje pomaci i pozitivni primjeri koji se čine kako bi se specifičnosti funkcioniranja i obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti svih osoba s invaliditetom doveli na razinu primjerenu njihovim potrebama i dostojnih svakom čovjeku. Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom HZJZ-a, u Hrvatskoj su 2009. godine osobe s invaliditetom činile oko 11,5 posto ukupnog stanovništva (59,8 posto muškaraca i 40,2 posto žena).

Mirko Hrkač Upravitelj Zaklade i predsjednik Upravnog odbora predstavio je ostvarene aktivnosti i projekte u 2011. godini. U 2011. godini organizirana su dva edukativna putovanja za mlade s invaliditetom, jednodnevno edukativno putovanje na Mariju Bistricu te trodnevno putovanje u Međugorje, posjet Udbini novo izgrađenoj crkvi Hrvatskih mučenika, Viteškom alkarskom društvu u Sinju, Svetištu Gospe Sinjske te Nacionalnom parku Krka. Sufinanciran je ljetni kamp za mlade s invaliditetom. Kroz projekt digitalizacije tiskanih knjiga u suradnji sa Gradom Zagrebom, gradskim Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, digitalizirane su 44 knjiga. Kroz projekt Zaklade, snimanja zvučnih knjiga, snimljeno je 16 zvučnih knjiga te je ukupno donirana 1746 knjiga slijepim osobama i osobama s invaliditetom koje same ne mogu čitati. Također je izdana Zvučna Biblija u Daysi formatu. Daysi Biblija postoji još samo na engleskom i španjolskom jeziku.

Sve su to vrlo lijepi uspjesi Zaklade, za svaku pohvalu. Nažalost Zaklada je dobila obavijest da se mora do kraja ove godine iseliti iz prostora u kojima je do sada radila. Tako da je sada nastao upitnik za daljni rad Zaklade. Nadam se da će se pronaći povoljno rješenje. Zaklada je uveliko pridonjela kvaliteti naobrazbe osobama s raznim invaliditetom, posebice slijepim i slabovidnim osobama.

Prof. Željka Bišćan je predstavila najnoviju zvučnu knjigu u nakladi Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim”: “Dar dana šestog,” autora prof. dr. Emeritus Ivana Goluba. Ukratko nam je recenzirala dijelić iz zvučne knjige “Dar dana šestog”, jedna mala recenzija: Od Boga čovjeku je darovana riječ, darovana slika, darovana igra – dar dana šestoga. Stvarno čovjeka potiče na razmišljanje koliko se kroz život proteže Božja vodilja životnog puta. Sa par riječi se obratio prof. dr. Ivan Golub nadodao kako i koliko se Bog žrtvovao radi čovjeka da bi čovjek živio.

Potom je sljedilo dodijeljivanje zahvalnica donatorima i suradnicima koji su doprinjeli ostvarivanju planiranih aktivnosti Zaklade, pomoći mladim osobama i studentima s invaliditetom na edukaciji, obrazovanju i omogućivanju pristupa literaturi slijepim osobama kao i osobama s drugim oblicima invaliditeta koje same ne mogu čitati ili listati.

Na skupu su nazočili suradnici i dobročinitelji koji podupiru i podržavaju rad Zaklade te su im uručene zahvalnice. To su:

Prof. Dr. Ivan Golub
U ime Družbe kćeri Božje Ljubavi, zahvalnicu je primila sestra Ozana Krajačić
Pater, Božidar Nagy
Stjepan Lice
Prof. Željka Biščan
Božo Barun
Udruga Zamisli
Savez SUMSI
Udruga Job, tajnica Marijeta Peršić
Tihomir Žiljak, predstavnik Pučkog Otvorenog Učilišta
U ime pročelnika Gradskog ureda za kulturu obrazovanje i šport, Ivice Lovrića, zahvalnicu je primila Helena Miladić, voditeljica odjela za mlade
U ime pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospođe Višnje Fortune, zamjenice pročelnice, gospođe Marinke Bakula Anđelić i načelnice odjela za osobe s invaliditetom gospođe Marije Mustač, zahvalnice je primila Zvjezdana Modrić
U ime pravobraniteljice Anke Slonjšak, zahvalnicu je primila zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč Knežević
U ime Gradonačelnika Grada Zagreba: Milana Bandić, Slavko BULJAT, savjetnik pročelnika Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Prigodom obilježavanja treće godišnjice rada Zaklade dodijeljena su dva prijenosna računala studentima s invaliditetom, Danijelu Musi oštećenog sluha i Mihovilu Teskeri oštećenog vida kao pomoć u obrazovanju te dodjela vaučera promotoru Zaklade osobi s invaliditetom Andrei Belić. Računala su uručili Slavko Buljat u ime Gradonačelnika Milana Bandića, u ime pravobraniteljice Anke Slonjšak, zamjenica Mira Pekeč Knežević, vaučer je uručio prof. Dr. Sc. Ivan Golub.

Predstavljene su i dvije akcije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Svjetlana Marijon predstavila je akciju “Stop nasilju nad knjigama”.Ukazala je na teškoće na koje nailaze slijepe osobe kada im je potrebno prilagoditi pojedinu knjigu. Kako se ne smiju redovi podcrtavati, šarati, tada se slijepe i slabovidne osobe ne mogu koristiti knjigom jer čitač zaslona računala ne može prepoznati tekst, a knjige su javno, društveno dobro na koje imamo svi pravo. Ovom prigodom Zaklada je donirala 44 prigodna plakata i 20 pečata koje će koristiti knjižnice Grada Zagreba a sadržaj ukazuje na poteškoće na koje nailaze slijepe osobe kod prilagodbe za vlastitu upotrebu.

U ime ravnateljice gradskih knjižnica Grada Zagreba,zahvalnicu je primila Kristina Kaurin za omogućivanje održavanja obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Program je završio sa srdačnim riječima prof. dr. Ivana Goluba sa lijepim željama za nadolazeće Božićne i Novogodišnje blagdane.

Kao zahvalu za sve do sada učinjeno promotor Zaklade, Andrea Belić, mlada umjetnica, osoba s invaliditetom, poklonila je Zakladi “Čujem, vjerujem, vidim” sliku koju je sama naslikala, “Maslina” rad ulje na platnu, sa željom da se ostvare svi planirani projekti Zaklade.

Sljedilo je druženje uz kolače i sokove.

Skup je bio popraćen medijima, što je od koristi za širenje informacija da osobe s invaliditetom mogu biti korisni u društvu, samo se treba to prepoznati.

Istog dana 03.12.2011. u subotu na trgu Petra Preradovića u Zagrebu mladi volonteri i mlade osobe s invaliditetom – članovi Zaklade informirale su građane putem prigodnih letaka o načinima kako pristupiti i uspostaviti komunikaciju i pomoći osobi s invaliditetom s obzirom na vrstu invaliditeta.

Na nesebičnoj pomoći u radu Zaklade “čujem, vjerujem, vidim” velika hvala volonterima kao i svima dobročiniteljima koji su podržali i na bilo koji način pridonjeli radu Zaklade.
Obzirom da nam se približavaju blagdani u ime Zaklade “čujem, vjerujem vidim” i moje osobno ime želim svima sretan i blagoslovljen Božić te Božjeg blagoslova i uspješna Nova 2012. godina.

Članak napisala: Andrea Belić (Osoba sa cerebralnom paralizom) 06. 12. 2011.

Prilog RTL televizije