BLINDA – mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe

Objavljeno: 21. 03 2022.

BLINDA – mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe

Samo u Europskoj uniji živi 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba, prema procjeni Europske unije slijepih (EBU).

Što je Blinda?

Blinda je europska mobilna usluga s ponudom audio knjiga za slijepe i slabovidne osobe.

Partneri u projektu Blinda

Blinda je projekt s osam partnera iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Cilj je projekta razviti tehnološku platformu koja će slijepim i slabovidnim osobama omogućiti pristup audio knjigama i ostalim snimljenim govornim sadržajima putem mobilnih aplikacija Blinda u skladu sa Marakeškim ugovorom, kako bi se tim osobama olakšao pristup objavljenim djelima.

Financiranje projekta Blinda

Projekt financira Europska unija u okviru programa financiranja Erasmus+.

Tehničke prednosti platforme Blinda

Blinda se sastoji od dva inovativna tehnička rješenja:

Blinda sustav upravljanja sadržajem – Blinda CMS

Sustav za upravljanje sadržajem. Blinda je online platforma za upravljanje audio knjigama, dostupna slijepim i slabovidnim korisnicima, putem Blinda mobilnih aplikacija. Blinda CMS pruža sveobuhvatan pregled dostupnih audioknjiga i drugog sadržaja izgovorenih riječi te omogućuje korisnicima pristup u skladu s primjenjivim zakonima i propisima. Blinda CMS je sistem namijenjen organizacijama koje slijepim ili slabovidnim osobama žele omogućiti mobilni pristup svojoj kolekciji audio knjiga i drugim audio sadržajima.

Mobilna aplikacija Blinda

Mobilna aplikacija Blinda omogućuje posuđivanje i slušanje (streaming) audio knjiga slijepim i slabovidnim korisnicima. Registrirani korisnici dobit će pristupiti svim audio knjigama i ostalim audio sadržajima dostupnim u mobilnoj aplikaciji. Registrirani korisnik može biti samo osoba koja je dokazala da ispunjava uvjete za pristup audio knjigama u skladu s Marakeškim ugovorom.

 

Ciljevi projekta Blinda:

- povećati dostupnost nastavnih materijala i literature za slijepe i slabovidne osobe, omogućavajući pristup audio knjigama i drugim govornim sadržajima,

- opremiti knjižničare i mentore koji rade sa slijepim i slabovidnim osobama znanjem, vještinama i kompetencijama kako bi mogli podržati korištenje knjižnice audio knjiga Blinda.

 

Pozadina projekta:

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje u brojkama iz 2010. godine da u Europi ima: 2.550.000 slijepih osoba i 23.800.000 slabovidnih osoba, što čini ukupno - 26.350.000 slijepih i slabovidnih osoba. Europska unija slijepih (EBU) je dala procjenu od 30.000.000 slijepihi i  slabovidnih osoba zbog činjenice da postoji određeni broj ljudi koji pate od različitog stupnja gubitka vida, ali koji to zanemaruju ili se iz osobnih razloga odlučuju ne prijaviti njihovo stanje vida.

Prema Njemačkom savezu slijepih i slabovidnih osoba, broj slabovidnih osoba u Njemačkoj iznosi oko 645.000.

U Sloveniji i Hrvatskoj još nema službenih podataka niti procjena o broju slabovidnih. Usporedimo li stopu Svjetske zdravstvene organizacije (0,6% stanovništva), možemo procijeniti da je u Sloveniji oko 2.500  slijepih I slabovidnih osoba, a u Hrvatskoj oko 25.000.

 

Vremenski okvir projekta Blinda:

- Početak projekta: rujan 2019. godine

- Razvoj tehnoloških rješenja i učitavanje audioknjiga: 2019. - 2022.

- Razdoblje testiranja za Blinda CMS planirano je od siječnja do ožujka 2022.

- Razdoblje testiranja za mobilnu aplikaciju Blinda planirano je od ožujka do travnja 2022.

- Završetak projekta planiran je za kraj travnja 2022. godine

- Početak uključivanja svih korisnika koji ispunjavaju uvjete planiran je za drugu polovicu travnja 2022. godine

- Za više informacija kontaktirajte nas na: info@blinda.org