BLINDA – Mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe

Objavljeno: 12. 04 2022.

BLINDA – mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe

Blinda je projekt osam partnera iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Cilj je projekta razviti tehnološku platformu koja će slijepim i slabovidnim osobama omogućiti pristup zvučnim knjigama i ostalim snimljenim govornim sadržajima putem mobilnih aplikacija Blinda, u skladu s Marakeškim ugovorom, kako bi se tim osobama olakšao pristup objavljenim djelima.

Partneri koji rade sa slijepim i slabovidnim osobama:

ZDSSS – Zveza društev slepih u slabovidnih Slovenije

Savez slijepih i slabovidnih Slovenije (ZDSSS) sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, osnovan je 1920. godine. SDSSS je reprezentativna, nacionalna i nevladina organizacija u Republici Sloveniji koja zastupa sva društva slijepih i slabovidnih osoba. ZDSSS nastoji poboljšati mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja, socijalnu i zdravstvenu zaštitu te pomoći slijepim i slabovidnim osobama da žive punim i samostalnim životom.

BLISTA - Die Deutsche Blindenstudienanstalt e. V.

Deutsche Blindenstudienanstalt e. V. (BLISTA) sa sjedištem u Marburgu, Njemačka, osnovana je 1916. godine. BLISTA je obrazovna ustanova usmjerena na potrebe slijepih i slabovidnih osoba koja nudi različite školske i strukovne kvalifikacije. Uključuje i jedinu preddiplomsku gimnaziju za slijepe i za učenike s oštećenjem vida u Njemačkoj te centar kompetencija za slijepe i slabovidne osobe.

DBSV - Deutscher Blinden- und Sehbehindertenverband e. V.

Njemački savez slijepih i slabovidnih (DBSV) sa sjedištem u Berlinu, Njemačka, osnovan je 1912. godine. DBSV kao svoju temeljnu zadaću vidi u savjetovanju slijepim i slabovidnim osobama i u zastupanju njihovih interesa.

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim ima sjedište u Zagrebu, Hrvatska. Svrha Zaklade je pružanje pomoći mladima, djeci i studentima s teškoćama u obrazovanju i omogućavanje pristupa literaturi slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak. Zaklada je u svom sastavu osnovala i specijalnu knjižnicu zvučnih knjiga.

Partneri koji razvijaju tehnologiju (Blinda CMS i Blinda mobilna aplikacija):

Audibook d. o. o.

Audibook d. o. o. je tehnološka tvrtka sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija. Specijalizirana je za razvoj softverskih rješenja za izdavanje i distribuciju audio knjiga, a također je i izdavač audio knjiga. Audibook je vodeća slovenska tvrtka na području razvoja mobilnih aplikacija i online platforme za pristup, preuzimanje i slušanje audio knjiga. Audibook u projektu Blinda ima ulogu koordinatora projekta i razvoj Blinda CMS sustava za upravljanje sadržajem.

IJS – Institut Jožef Stefan

Institut Jožef Stefan sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, vodeći je slovenski znanstveno-istraživački institut koji pokriva široki raspon temeljnih i primijenjenih istraživanja. Oko 1050 zaposlenika specijalizirano je za područja prirodnih i tehničkih znanosti te znanosti o životu. Institut provodi najsuvremenija istraživanja i razvoj tehnologija kao što su nanotehnologije, novi materijali, biotehnologije, tehnologije upravljanja i proizvodnje, komunikacijske tehnologije, tehnologije okoliša i reaktorske tehnologije. Njihov rad na projektu Blinda usmjeren je na implementaciju glasovne sinteze.

A - Soft Opatija d. o. o.

A-soft d. o. o. sa sjedištem u Opatiji, Hrvatska, je IT tvrtka koja već više od 20 godina razvija i implementiše inovativna i najsuvremenija rješenja za optimizaciju i upravljanje poslovnim procesima u raznim korporacijama i institucijama. Njihova uloga u projektu je razvoj mobilne aplikacije Blinda za operativne sustave Android i iOS.

Partner koji priprema programe mentorstva i obrazovanja:

Udruga MEB

Udruga MEB ima sjedište u Završju Loborskom u RH. Osnovan je 2012. godine s ciljem omogućavanja i promicanja sveobuhvatne društvene uključenosti za sve. Glavne aktivnosti udruge su: obrazovanje pojedinaca predavanjima, seminarima, radionicama i izložbama za promicanje sveobuhvatne društvene uključenosti, priprema, organizacija i provedba edukacije podizanje kvalitete života, priprema i objavljivanje tiskanog i audiovizualnog materijala, praćenje i predlaganje promjene zakona i propisa, bolja socijalna uključenost…