Održana radionica za slijepe i slabovidne o novoj online platformi za pristup zvučnim knjigama u sklopu projekta Generacije.hr

Objavljeno: 10. 10 2022.

Radionica o korištenju nove korisničke online platforme za pristup zvučnim knjigama namijenjenim slijepim i slabovidnim osobama održana je u petak, 7. listopada 2022. godine u 14 sati u prostoru Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” u ulici Andrije Medulića u Zagrebu. Voditelj radionice bio je Mirko Hrkač, osnivač i upravitelj Zaklade koji je govorio o korištenju usluge internetskog (online) preuzimanja zvučnih knjiga iz specijalne knjižnice “Čujem, vjerujem, vidim”. Radionica se održala u sklopu projekta “Jednake mogućnosti” tijekom kojeg je nadograđena usluga preuzimanja zvučnih knjiga iz fonda knjižnice.

Nositelj projekta je Generacija.hr – Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika, a partner Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je ojačati kapacitete i sposobnosti osoba s oštećenim vidom za samostalan život, za aktivnije traženje mjesta na tržištu rada te stvoriti dodatnu mogućnost za njihovu edukaciju i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Na radionici su, između ostalih, sudjelovali korisnici Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”, zatim Daniela Klujbert-Opačić, voditeljica projekta, Maja Šubarić Mahmuljin, urednica medijskih objava, Filip Šuster, predsjednik udruge Generacija.hr i Iva Ivanković, suradnica Zaklade na projektu.

„Ova usluga postoji još od 2018. godine, no zbog starog programskog jezika pokazala se potreba da se napravi nadogradnja. Dio sredstava je osigurala Zaklada, a dio je financiran u sklopu projekta “Jednake mogućnosti”. Unutar projekta je prilagođeno ukupno 20 zvučnih knjiga. Cilj ove radionice jest predstaviti uslugu. Sam postupak je vrlo jednostavan“, uvodno je rekao Hrkač.

Objasnio je korisnicima postupak u nekoliko koraka i naglasio kako se slušanje knjiga odvija direktno na stranici knjižnice.

“Ulazimo u E- katalog gdje se nude opcije kako možemo pretraživati knjižnicu – po autoru, naslovu knjige ili pojmovima. Knjiga se čita poglavlje po poglavlje.”, istaknuo je Hrkač.

Napomenuo je kako se knjiga može preuzeti i na osobno računalo, a sam proces korištenja platforme nije kompliciran. Svaki korisnik dobije sve upute, a ukoliko treba pomoć, Zaklada je tu da mu pruži podršku.

Prisutnima se obratila i Iva Ivanković koja je pojasnila o kakvim je knjigama riječ.

„Na platformi je trenutno oko 750 zvučnih knjiga. Nedavno smo počeli postavljati i digitalne knjige. Njih je trenutno oko 30. Riječ je o različitim žanrovima – beletristika i publicistika, zatim knjige za djecu i mlade, katolička duhovnost i teologija te razni drugi naslovi najkvalitetnijih hrvatskih nakladnika. Dosta vremena i truda ulažemo u izdavački plan. Također, slijepe osobe same mogu predložiti knjigu za koju žele da je stavimo na izdavački plan, a mi ćemo je uvijek pokušati prilagoditi.“, rekla je Ivanković.

Dodala je kako u Zakladi godišnje proizvedu 80 zvučnih knjiga u studiju s glumcima i spikerima, a ostatak knjiga je u digitalnom formatu koji se čita pomoću govornog programa. To su, naime, digitalne knjige.

“Sve knjige su i na internetskoj platformi. Koristiti platformu može bilo koja osoba koja ima poteškoće s vidom i ne može koristiti standardni tisak. Za upis je potrebna potvrda liječnika opće prakse koja nam je dokaz da osoba ne može koristiti crni tisak. Korištenje usluge je besplatno, kao i sve ostale usluge u knjižnici”, napomenula je Ivanković.

Na kraju je Maja Šubarić Mahmuljin ukratko predstavila rad portala i udruge Generacija.hr te navela glavne projekte koje su dosad proveli.

Jedna od korisnica programa M. Š. koja je po struci fizioterapeut, na radionicu se, kaže, odazvala zbog toga što više nije mogla čitati standardni tisak.

„Nisam više mogla čitati poruke na mobitelu niti normalno funkcionirati. Od knjiga na platformi me najviše zanimaju romani, ali i stručna medicinska terminologija“, rekla je na kraju radionice.

Podsjetimo, projekt “Jednake mogućnosti” koji je započeo u veljači 2022. i trajat će 18 mjeseci za dodatnu svrhu ima omogućiti mlađim punoljetnim osobama s oštećenjem vida stjecanje dodatnih znanja i sposobnosti kako bi bili konkurentniji već na samom početku svog radnog vijeka. Projekt će također kroz medijsku vidljivost povećati senzibilnost ostalih aspekata hrvatskog društva na probleme ove ranjive skupine i dodatno na taj način pomoći njenoj kvalitetnoj (re)integraciji u hrvatsko društvo.

Ciljane skupine projekta su ranjive skupine – osobe s oštećenjem vida, mladi iznad 18 godina s otežanim pristupom obrazovanju, kao i medijski djelatnici koji će pisati o problemima ove ranjive skupine i na taj način podići svijest šire javnosti o problemima, potrebama i mogućnostima osoba s oštećenjem vida. Dodatno projekt ima za svrhu osnaživanje volonterstva, tj. pomoći slijepim i slabovidnim osobama kroz promociju volonterstva i osnaživanja pomoći ranjivim društvenim skupinama. Sve aktivnosti pomoći će jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

Na projektu se provode različite aktivnosti: priprema i provedba 5 stručnih edukacija, kupnja fotokopirnog uređaja, nadogradnja web platforme za posudbu i slušanje zvučnih knjiga te izrada zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe.

Tijekom svibnja ove godine kupljen je fotokopirni uređaj, a tijekom svibnja i lipnja trajala je nadogradnja web platforme za posudbu i slušanje zvučnih knjiga. Zatim, provest će se 5 stručnih edukacija te izrada zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe, kao i četiri stručne edukacije za novinare. Dodatno, objavit će se premijerno tijekom projekta i 70 medijskih objava na neprofitnom elektroničkom mediju Generacija.hr.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.

Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Generacije.hr.