ODRŽANA PETA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA U ORGANIZACIJI ZAKLADE MARIJA DE MATTIAS I ZAKLADE ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM

Objavljeno: 30. 09 2022.

Tribina projekta Zaklade ‘Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja’ održana je 27. rujna 2022. u dvorani Tribine Grada Zagreba. Temu „Stres uslijed bračne nevjere“ prezentirala je Ana Štimac, dipl. socijalna radnica, psihoterapeut i logoterapeut.

Budući da je ljubav temelj braka citirala je Viktora E. Frankla: „Ljubav je dožvljavanje drugog čovjeka u svoj njegovoj jedinstvenosti i neponovljivosti“ ali je i „čarolija vrednota“. U braku se ljubav događa na tjelesnoj i psihičkoj razini. Predstavila je listu stresnih situacija u braku koji utječu na njegovu hramoniju – smanjuju mogućnost prepoznavanja potreba partnera za podrškom, pažnjom, suosjećanjem, razumijevanjem. U ovim  okolnostima događa se preljub koji potamnjuje bračne vrline na koje su se obvezali fokusirati: odgovornost, vjernost, prihvaćanje, samokontrolu, razumijevanje, poštovanje, podršku…

Govoreći o preljubu gđa Štimac je naznačila okolnosti koje utječu na njegovu pojavu: osobnost pojedinca, kvaliteta bračnih odnosa, društveni utjecaji. Iz svog bogatog terapeutskog iskustva iznijela je karakteristike preljuba, indikatore te kako se stresom uslijed preljuba nosi žena a kako muškarac.

Dotakla je i karakteristične krize srednje dobi koje su najčešće posljedice unutarnje promjene u osobi i zahtjevā sredine.

Dobro je čuti da nakon 65. godine ulazimo u faze zrelosti:

  • razvoj sposobnosti za više vrednovanje mudrosti nego fizičke sposobnosti i snage, privlačnosti
  • fleksibilnost – sposobnost adaptacije na promjene životnog settinga 
  • iako često djeluju samopouzdano, ljudi u srednjim godinama mogu biti nesigurniji i ranjiviji od adolescenata

Fokusiranje na vrline tijekom života obećava rast u zrelosti i bračnoj vjernosti.

U radionici su sudionici razgovarali i gledali moguća rješenje na konkretnom primjeru bračne nevjere. Mlađe sudionice su reagirale vrlo emotivno i burno osuđujući preljub supruga iz “primjera za razmatranje” dok su starije, zrelije članice grupe razmatrale uzroke njegove nevjere od djetinjstva i kvalitetu braka.  Na primjeru su se osvjedočile kako stres zahvaća oba partnera u nevjeri. Možda ne u isto vrijeme ali duboko zadire u njihove živote, okolinu, djecu i bliske prijatelje.

Snimanje je predavanja organizirala Zaklada Čujem, vjerujem, vidim.

https://www.youtube.com/watch?v=tD-gsOwLfho&t=5s

Izvor: Zaklada Marija De Mattias