ODRŽANA ZAVRŠNA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA U ORGANIZACIJI ZAKLADE MARIJA DE MATTIAS I ZAKLADE ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM

Objavljeno: 22. 12 2022.

U završnici projekta „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja građana“ za 2022. održana je tribina na temu „Poruke i simboli Božića“. Izvoditeljica projekta mr.sc. s. Ankica Klepić je 20. prosinca na Tribinama Grada Zagreba prezentacijom osvijetlila prisutnima misterij Božića kroz njegove poznate simbole i poruke.

U došašću je izražena ljudska čežnja za novim početkom kroz riječi: čekanje, dolazak, božićna noć, bdijenje, rođene Božanskog djeteta. Pojasnila je značenje simbola koji nas potiču na promjenu. Adventski vijenac, kao antikni znak pobjede, znak je iskazivanja časti Bogu koji dolazi. Svijeća koja izgara i svijetli znak je našeg očovječenja i poziva da drugima svjedočimo i budemo svjetlo.

Poruka i slike Božića za nas imaju duboko psihološko značenje. ‘One se otkrivaju kao simboli koji daju čvrst oslonac u mijeni  vremena (A.Grün). Bog dolazi u noći da rasvijetli našu tamu, noć naših depresija, besmisla, neprospavanih noći kad čeznemo za jutrom. Simbol je to udaljenosti od Boga kojeg ćemo prepoznati jedino ako ustanemo oda sna, ako ostavimo iluzije koje smo stvorili o životu.

U Kristovu rođenju slavimo put svog vlastitog rođenja. Dijete je znak novog početka, a ono Božansko u nama može preobraziti prošlost i sadašnjost,  ohrabriti da stresemo sa sebe breme prošlosti i da se utješeni odvažimo na novi početak.

Jaslice su znak nježnosti, ‘pokazuju put nježnosti kako bismo bili bliži, humaniji,’

(P. Franjo). Bio je to zaključni poziv i poticaj sudionicima tribina koji su mogli prepoznati koliko duhovne vrijednosti doprinose poboljšanju mentalnog i fizičkog zdravlja.

Ravnateljica Zaklade MDM s. Cecilija Milković zahvalila je s. Ankici za sve korisne sadržaje koje je ponudila sudionicima tribina i radionica, a o čemu svjedoči i njihova redovita prisutnost i zanimanje. Zahvalila je prisutnom Mirku Hrkaču, osnivaču i upravitelju zaklade Čujem, vjerujem, vidim koja je ove godine bila partner u provedbi projekta. Prijateljskim druženjem uz skromni domjenak zaključena je još jedna plodna godina u prepoznavanju i prevenciji stresa.

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=CGO9Utp7T_Y&t=8s

Izvor: Zaklada Marija De Mattias