Generacija.hr kroz vrijedan projekt pomaže slijepima i slabovidnima: Uz medijsku vidljivost, tu su radionice, savjetovanja i još mnogo aktivnosti

Objavljeno: 08. 02 2023.

Generacija.hr – Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika od veljače 2022. uspješno provodi projekt “Jednake mogućnosti“ u partnerstvu sa Zakladom Čujem, vjerujem, vidim. Cilj projekta koji će trajati ukupno 18 mjeseci jest ojačati kapacitete i sposobnosti osoba s oštećenim vidom za samostalan život, za aktivnije traženje mjesta na tržištu rada, te stvoriti dodatnu mogućnost za njihovu edukaciju i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Na projektu se provode različite aktivnosti poput pripreme i provedbe 5 stručnih edukacija, kupnje fotokopirnog uređaja, nadogradnja web platforme za posudbu i slušanje zvučnih knjiga te izrade zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe. Od dosadašnjih aktivnosti kupljen je fotokopirni uređaj, nadograđena web platforma za posudbu i slušanje zvučnih knjiga, provedena jedna radionica i jedno savjetovanje za osobe s oštećenjem vida te su održane četiri stručne edukacije za novinare.

Radionica o korištenju nove korisničke online platforme za pristup zvučnim knjigama namijenjenima slijepim i slabovidnim osobama održana je 7. listopada 2022. godine u prostoru Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”. Voditelj radionice bio je Mirko Hrkač, osnivač i upravitelj Zaklade koji je govorio o korištenju usluge internetskog (online) preuzimanja zvučnih knjiga iz specijalne knjižnice “Čujem, vjerujem, vidim”.

Održane edukacije i objavljeni tekstovi na portalu

Zatim, raspisan je natječaj za posao za medijske djelatnike na projektu te su izabrani iskusni novinari koji su sudjelovali na četiri edukacije za novinare održane u prostoru Udruge Generacija.hr. Unutar projekta tako je provedeno jačanje kapaciteta medijskih djelatnika koji će objaviti premijerno tijekom projekta ukupno 70 medijskih objava na neprofitnom elektroničkom mediju Generacija.hr. No, prije samih objava novinari su prošli edukacije kako bi što bolje i kvalitetnije izvještavali o osobama s oštećenjem vida.

Prva od četiri edukacije za medijske djelatnike u području novinarstva na temu odgovornog i kvalitetnog izvještavanja o pripadnicima ranjivih skupina, tj. osoba s oštećenjem vida, održana je 9. studenog ove godine. Voditeljica edukacije bila je Teddea Senjanović, urednica i novinarka koja je govorila o izvještavanju o osobama s oštećenjem vida.

Senjanović je na drugoj od četiri edukacije za medijske djelatnike, koja je održana u 15. studenog, govorila o položaju osoba s oštećenjem vida na tržištu rada te kako izvještavati o poteškoćama koje imaju sa zapošljavanjem.

Treća od četiri edukacije za medijske djelatnike održana je 17. studenog, a voditeljica edukacije bila je Andrea Latinović, urednica i novinarka koja je govorila o etičkom pristupu izvještavanju o slijepim i slabovidnim osobama. Posljednja od četiri edukacije za medijske djelatnike održana je u 16. prosinca, a voditeljica edukacije Teddea Senjanović ovoga je puta govorila o dobrim i lošim primjerima izvještavanja o ranjivim skupinama te važnosti društvenih mreža.

Dosad su medijski djelatnici objavili 20 tekstova na portalu Generacija.hr na temu slijepih i slabovidnih osoba, a pojedine tekstove prenosili su i drugi mediji koje smo obavijestili o našim pričama iz projekta.

U sklopu projekta Generacija.hr je provela i savjetovanje s pripadnicima ranjivih skupina u cilju njihova osnaživanja za tržište rada. Savjetovanje je održano 26. siječnja 2023. godine u prostoru Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” u Zagrebu. Vodila ga je Gordana Glibo, voditeljica informiranja i savjetovanja u Centru UP2DATE koja je govorila o edukacijama i programima namijenjenim osobama s oštećenjem vida.

Naime, u sklopu projekta će se održati još edukacije korisnika, tj. pripadnika ranjivih skupina za rad u izdavaštvu. Na taj način, kao i kontinuiranim dodatnim savjetovanjem na zahtjev, osnažit će se i njihove radne sposobnosti. Korisnici će se dodatno kroz radionice educirati za rad na novim tehnologijama, kao i kroz savjetovanje za prilagodbu zahtjevima tržišta rada.

Podsjetimo, projekt “Jednake mogućnosti” također ima za svrhu omogućiti mlađim punoljetnim osobama s oštećenjem vida stjecanje dodatnih znanja i sposobnosti kako bi bili konkurentniji već na samom početku svog radnog vijeka. Projekt će također kroz medijsku vidljivost povećati senzibilnost ostalih aspekata hrvatskog društva na probleme ove ranjive skupine i dodatno na taj način pomoći njenoj kvalitetnoj (re)integraciji u hrvatsko društvo.

Ciljane skupine projekta su ranjive skupine – osobe s oštećenjem vida, mladi iznad 18 godina s otežanim pristupom obrazovanju, kao i medijski djelatnici koji će pisati o problemima ove ranjive skupine i na taj način podići svijest šire javnosti o problemima, potrebama i mogućnostima osoba s oštećenjem vida. Dodatno projekt ima za svrhu osnaživanje volonterstva, tj. pomoći slijepim i slabovidnim osobama kroz promociju volonterstva i osnaživanja pomoći ranjivim društvenim skupinama. Sve aktivnosti pomoći će jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

Maja Šubarić Mahmuljin

 

Foto: Generacija.hr

Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Generacije.hr.