ODRŽANA PRVA OVOGODIŠNJA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA U ORGANIZACIJI ZAKLADE MARIJA DE MATTIAS I ZAKLADE ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM

Objavljeno: 01. 04 2023.

Autor: Zaklada Marija De Mattias

Tribina na temu „Samokritiziranje“ održana je 28. ožujka 2023. S. Ankica Klepić je samokritiziranje definirala kao ‘nemogućnost razumijevanje i prihvaćanja samih sebe’. Najčešće živimo obiteljski model u kojem okrivljujemo  svoje  roditelje ili svoje djetinjstvo, svoju okolinu... Kritiziramo sebe onako kako su to činili naši najbliži: „Glup si, nisi dovoljno dobar, ti ne radiš ništa dobro, nikad ništa od tebe.” Po obrascima ponašanja iz ovog iskustva stalno želimo mijenjati uvjete, vraćati se u prošlost, kontrolirati čimbenike koje nije moguće imati pod kontrolom, bavimo se porazima umjesto uspjesima, volimo riječ greška umjesto iskustvo i sl.

Iz ovog opterećujućeg kruga može se izići razvijanjem samopouzdanja, postajući cjelovit i prihvaćajući svaki dio sebe. Ovaj proces uključuje prepoznavanje vlastitih vrijednosti, slobodno izražavanje emocija, posebno ljubavi. Istinsko načelo optimizma i nade osoba može postići i njegovati ponajviše kad se prepozna kao ljubljeno biće stvoreno na Božju sliku.

Na kraju zanimljivog izlaganja s. Ankica je iznijela nekoliko važnih koraka u oslobađanju od samokritiziranja i usvajanju novih obrazaca ponašanja.

Cilj radionice, koja je slijedila nakon izlaganja,bio je osvijestiti vlastite obrasce samokritiziranja i iskustvo o nekim usvojenim pozitivnim obrascima. Saopćavanja uz dvije asocijativne karte bila su zanimljiva, pokazala su da su prisutni razumjeli sadržaj i poruku. Iskrena osobna saopćavanja su obostrano obogaćujuća te su sudionici izrazili svoje zadovoljstvo sadržajem izazovne teme.

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=W94l-y2pGsk