Održana edukacija za rad u izdavaštvu na novim tehnologijama

Objavljeno: 19. 04 2003.

Održana edukacija za rad u izdavaštvu na novim tehnologijama: ‘Osobama s oštećenjem vida napredak je dao puno mogućnosti, samo ih trebaju iskoristiti’

Edukacija za rad u izdavaštvu na novim tehnologijama namijenjena slijepim i slabovidnim osobama održana je u utorak, 18. travnja 2023. godine u 13 sati u prostoru Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” u ulici Andrije Medulića u Zagrebu. Edukaciju je organizirala Generacija.hr, a vodila ju je Gordana Glibo, voditeljica informiranja i savjetovanja u Centru UP2DATE koja je govorila o mogućnosti rada osoba s oštećenjem vida u izdavaštvu. Edukacija se održala u sklopu projekta “Jednake mogućnosti”.

Nositelj projekta je Generacija.hr – Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika, a partner Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je ojačati kapacitete i sposobnosti osoba s oštećenim vidom za samostalan život, za aktivnije traženje mjesta na tržištu rada te stvoriti dodatnu mogućnost za njihovu edukaciju i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Na radionici su, između ostalih, sudjelovale slijepe i slabovidne osobe iz Centra “Vinko Bek”, korisnici Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” i Centra UP2DATE, zatim Daniela Klujbert-Opačić, voditeljica projekta, Maja Šubarić Mahmuljin, urednica medijskih objava, Filip Šuster, predsjednik udruge Generacija.hr, Mirko Hrkač, osnivač i upravitelj Zaklade i Iva Ivanković, suradnica Zaklade na projektu.

Maja Šubarić Mahmuljin uvodno je predstavila udrugu i portal Generacija.hr te dosadašnje projekte, kao i ciljeve projekta “Jednake mogućnosti”. Riječ je potom preuzela Gordana Glibo koja je govorila iz vlastitog iskustva osobe s oštećenim vidom te u početku istaknula kako je važno znati se dobro predstaviti poslodavcu na razgovoru za posao, što često nije slučaj u praksi.

Ključno je obrazovanje i rad na sebi

„Današnja je tema rad u izdavaštvu. Zapošljavanje osoba s oštećenjem vida je pod povećalom i svima su puna usta toga, no na terenu je situacija drugačija. Poslodavci ne razumiju što takve osobe mogu pa zaključuju da će im samo biti teret. Drugi je pak segment naša obrazovanost. Naše zapošljavanje dobrim djelom ovisi o nama i našim sposobnostima”, započela je Gordana Glibo.

Naglasila je kako je bitno da postoje radna mjesta na kojima osobe s oštećenjem vida mogu raditi, no prvenstveno je važno znati se predstaviti poslodavcu.

“Važno je formalno obrazovanje, ali i naš pristup. Važno je kretati se među ljudima, raditi na sebi i ispravljati greške koje radimo. Moramo znati komunicirati u društvu i s kolegama na poslu. To je bitna stavka jer o tome ovisi i vaš društveni život”, istaknula je.

Pojasnila je i kako to izgleda kada osoba s oštećenjem vida dobije posao.

“Ako ste dobili posao prvo morate znati samostalno doći do posla. Važan je i asistent koji nam pomaže u radu i to je jedna mjera koja sada kreće kao pilot. No on bi nam trebao pomoći samo oko onoga što mi realno ne možemo. Primjerice, pomoći nam pročitati poštu. No postoje i razne aplikacije koje nam mogu pomoći s time jer skeniraju dokument. To duže traje, no slobodno pitajte za pomoć. Zatim slijedi pisanje. Naime, prvo moramo nešto napisati. Znači, moramo se znati služiti računalom, poznavati Word i Excel, zatim pretraživati internet, pronaći informacije te pripremiti sve za objavu”, rekla je Glibo i dodala kako se i sama bavi lekturom i prijelomom te upravo završava izdavanje brošure.

‘Za osobe oštećena vida ima mjesta u izdavaštvu’

Što se tiče izdavaštva, naglasila je da za osobe oštećena vida tu ima dosta mjesta za zaposlenje, no one se moraju kao kategorija osoba nametnuti sa svojim znanjem.

“Moramo pokazati da mi to znamo raditi. Tako su i meni neki u početku govorili da se neću moći služiti računalom. No, to nije istina. Ima različitih čitača, glasova koji pomažu te je činjenica da mi to možemo raditi. Ako vježbamo i razvijamo naša znanja dok čekamo zaposlenje onda ćemo kad se zaposlimo biti brži i vještiji. Ovo govorim iz vlastitog iskustva. Nemam nikakav ostatak vida, ali koristim se računom i čitačem te radim lekturu. Prvo sam se zapitala mogu li to raditi sama ili ću morati angažirati druge. Zvala sam ljude koji su bili vještiji u tome i zaključili smo da se to može. Uzela sam prvo jedan tekst i stavljala komentare. No odradila sam prvu disertaciju, i to bez naknade, sve kako bi dokazala svoje znanje i da bi me kasnije netko mogao angažirati i zaposliti”, istaknula je Glibo.

Što se Worda tiče, dodala je, tu nema prepreka. Računalo i dostupna tehnologija moćan su alat. Kada dođe nešto novo, ne treba se toga bojati. Primjerice, važno je koristiti nove Windowse.

“Tehnologija ide samo naprijed i dala je osobama s oštećenjem vida puno mogućnosti, ali sada je na nama hoćemo li to iskoristiti. Moramo se moći naviknuti na nove alate za rad. Danas se sve može i nije teško, samo treba ući u to. Prije 20 godina je bila drugačija situacija“, rekla je Gordana i dodala kako je plaća uvijek dobra motivacija da se svladaju nove tehnologije.

Lektor, korektor, prevoditelj…

Osvrnula se i na prilagodbu literature za osobe oštećena vida te napomenula kako skeniranje i provjeru mogu raditi i slijepi.

“Nakladništvo, izdavaštvo, pisanje, korigiranje, prijelom stranice, priprema za tisak – za sve to vam ne treba vid niti dobar vid već samo koncentracija i volja te možete konkurirati za takva radna mjesta. Slijepi i slabovidni mogu sudjelovati i u pisanju EU projekata. Rad u udrugama je koristan jer se puno toga nauči. Konkretni poslovi u izdavaštvu za slijepe i slabovidne su, primjerice, lektor, korektor za čitanje u knjižnici za slijepe i prevoditelj, ako dobro poznajemo jezike.”

Za kraj je istaknula kako je za osobe s oštećenjem vida važna sloboda koju moraju kreirati sami.

“Neprocjenjiva je sloboda da se sami možete kretati i da zaradite svoje novce. Dajte sebi pravo da si ostvarite takvu slobodu svojim radom, jer dok god ovisite o državi, zajednici i drugima niste slobodni”, zaključila je Gordana Glibo.

Podsjetimo, projekt “Jednake mogućnosti” koji je započeo u veljači 2022. i trajat će 18 mjeseci za dodatnu svrhu ima omogućiti mlađim punoljetnim osobama s oštećenjem vida stjecanje dodatnih znanja i sposobnosti kako bi bili konkurentniji već na samom početku svog radnog vijeka. Projekt će također kroz medijsku vidljivost povećati senzibilnost ostalih aspekata hrvatskog društva na probleme ove ranjive skupine i dodatno na taj način pomoći njenoj kvalitetnoj (re)integraciji u hrvatsko društvo.

Ciljane skupine projekta su ranjive skupine – osobe s oštećenjem vida, mladi iznad 18 godina s otežanim pristupom obrazovanju, kao i medijski djelatnici koji će pisati o problemima ove ranjive skupine i na taj način podići svijest šire javnosti o problemima, potrebama i mogućnostima osoba s oštećenjem vida.Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.

 

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr

Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Generacije.hr.