ODRŽANA PETA OVOGODIŠNJA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA

Objavljeno: 30. 09 2023.

Autor: Zaklada Marija De Mattias

 

Na tribini održanoj 26. rujna 2023. u dvorani Tribina Grada Zagreba, predavanje na temu „Invaliditet i dostojanstvo osobe“ održala je prof. filozofije i religijskih znanosti Maja Mulović. Predavanje je dio projekta „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja građana“.

Pojašnjavajući pojmove prof. Mulović je osobu s ivaliditetom definirala kao osobu koja ima dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Osoba svoje dostojanstvo prepoznaje na tri razine: ontološko ili ljudsko koje je urođeno, neosporno i nematerijalno pravo osobe kao racionalnog i slobodnog bića, te može mijenjati i poboljšavati svoj život donoseći odluke.

Moralno dostojanstvo se očituje u odnosu na društvene norme, a osobno dostojanstvo u prepoznavanju i toleriranju razlika unatoč kojima se osjeća vrijednom, časnom, slobodnom i ponosnom biti to što jest.

Prof. Mulović je zatim predstavila 10 logoterapijskih teza koje osobu vide kao novost, jedinstvenost, kao duhovno biće sposobno se izdići iznad ograničenja. Egzistencijalnom odrednicom osoba, vođena odgovornošću i savjesću, ide prema smislu svoga postojanja,   sposobna je izgrađivati tjelesno-psihičko-duhovnu cjelovitost bez obzira na vanjeske okolnosti.

Nakon predavanja razvila se plodna diskusija o pitanjima i iskustvima patnje, kako ju osmisliti i kako u sebi sve više razvijati duhovnu dimenziju i razumjeti se iz perspektive transcendencije.

U radionici su sudionici, uživljavajući se u ulogu raznih invalidnosti, tražili koje su im mogućnosti i nemogućnosti u obilježenosti invaliditetom. Uočili su poruku da u invalidnosti postoje mogućnosti živjeti svoje dostojanstvo, pronaći smisao i svoje mjesto u društvu.

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=5m9CjWf2M_o&t=1s