ODRŽANA ŠESTA OVOGODIŠNJA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA

Objavljeno: 26. 10 2023.

Autor: Zaklada Marija De Mattias

Kako utječu i kako prevenirati ovisnost o upotrebi društvenih mreža, prikazala je dipl. soc. radnica, logoterapeut i psihoterapeut Ana Štimac u predavanju „Društvene mreže, dobrobiti i opasnosti“.  Predavanje u sklopu projekta Zaklade MDM „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja građana“ održano je 24.  listopada 2023. u Tribini Grada Zagreba.

U predavanju je kratko predstavljena povijest interneta kao najdinamičnijeg i najdemokratskijeg medija u povijesti komuniciranja. Nešto više Štimac je progovorila o novom psihološkom terminu –’ekranizam’, koji se koristi za pretjeranu izloženost ekranima, modernim tehnologijama, posebno djece. U prikazanim Smjernicama svjetskih autoriteta o upotrebi novih tehnologija, napose roditelji mogu naći korisne upute o odgoju djece na ovom području. Prevažno je da obrate pozornost na simptome i posljedice za njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

U prikazanim dobrim i lošim stranama i navikama upotrebe interneta i društvenih mreža možemo se pronaći svi i korigirati navike. Ovo korisno predavanje gđa Štimac je završila s nekoliko dobrih savjeta:

„Internet – i ekrani koji ga čine dostupnim su naša suvremenost što ne treba mistficirati.

Internet može mnogo olakšati život uz pozitivnu i pravilnu upotrebu.

Ne smije uzimati vrijeme (bračnim parovima, roditeljima, obitelji i prijateljima) za očuvanje i razvoj zdravih bliskih odnosa kao trajnih životnih vrijednosti.

Roditeljski odnos prema ekranima najbolji je odgojni primjer djeci.

Važno je i kontinuirano učiti o novim tehnologijama, posebno načinu upotrebe, zaštiti i sigurnosti.“

Poveznica na predavanje: https://www.youtube.com/watch?v=_VwtePFWx9k