Nova prilagođena izdanja Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”

Objavljeno: 24. 07 2014.

 1. TEŽINA I MILOST, Simone Weil 

Duhovno bogate stranice i kratke misli koje je Gustave Thibon okupio nakon smrti Simone Weil pod nazivom “Težina i milost” napisane su na gustom i savršenom jeziku koji izaziva na trenutke drhtanje i egzaltaciju. Djelo se bavi temama koje jedino nešto znače Simone Weil: ljubav prema Bogu, ljudska nesreća, dobra upotreba vremena, odricanje, milosrđe, praksa nadnaravnih vrlina.

Misao Simone Weil, na pola puta između kršćanske teologije i židovske mistike, oblikuje metafiziku napuštenosti koja omogućuje određivanje prisutnosti Boga u čovjeku kao odricanje. Bog je istodobno savršena odsutnost i vrhunska prisutnost, a nesreća i pažnja dva puta koji vode analoškom odnosu između ljudskog i božanskog. Objavljivanje ove knjige, nezaobilazno za poznavanje opusa najveće mističarke 20. stoljeća, izazvalo je svojedobno velik odjek u Europi.

 1. O NEBU I O ZEMLJI, Jorge Bergoglio i Abraham Skorka

Knjiga O nebu i o zemlji, objavljena u Argentini 2010. godine, nastala je kao rezultat niza učenih, mudrih i otvorenih razgovora između dvojice vjerskih učitelja i višegodišnjih prijatelja. U njima kardinal Bergoglio, od 13. ožujka 2013. papa Franjo, i rabin Skorka u atmosferi iznimnog međusobnog razumijevanja i poštovanja iznose svoja stajališta o najrazličitijim teološkim i svjetovnim pitanjima.

 1. SVETI ANTUN PADOVANSKI. ŽIVOTOPIS, Zvonimir Zlodi

Svetac o kojemu se mnogo govori i piše. Ipak, slobodno se može reći: mnogo štovan, a malo poznat. Premda je živio prije gotovo osam stoljeća, njegov je život i suvremen i aktualan. Ovo je najčitaniji životopis na hrvatskome jeziku.

 1. VRIJEME LETI, Bill Cosby

Bill Cosby nas vodi na put starenja usput nas odlično zabavljajući – i ne samo one koji su navršili pedesetu ili starije, nego i one koji s njima moraju živjeti. Osobna, topla i zabavna knjiga o kušnjama i jadima starenja bez recepata kako ga “prebroditi” – radi se o tome da u njemu treba uživati! I, naravno – smijati mu se.

 1. SMISAO LJUBAVI, Vladimir Solovjev

Po Solovjevu ljubav između muškarca i žene ima ključnu ulogu u mističnomu preobraženju  svijeta. Ljubav, koja omogućuje osobi do pronađe bezuvjetno dovršenje u drugoj, postaje evolucijska strategija za prevladavanje kozmičkoga raspada. Smisao ljubavi, o kojemu Solovjev govori u svojoj knjizi, nedvojbeno će današnjemu čovjeku pružiti mnoge odgovore i poticaje da o smislu života i ljubavi razmisli u posve novomu svjetlu.

 1. NENASILNA KOMUNIKACIJA: JEZIK ŽIVOTA, M. B. Rosenberg

Izdavač: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek.

 1. HRANA JE ZAKON: KAKO SE UKUSNO I ZDRAVO HRANITI, Michael Pollan

Ovaj priručnik prikazuje šezdeset četiri pravila kako mudro jesti. Objedinjene su razne tradicije koje će čitatelja upoznati s načinima na koje su različite kulture tijekom godina dolazile do iste zapanjujuće i trajne mudrosti o hrani. Svako pravilo nalazi se na posebnoj stranici, a popraćeno je konciznim pojašnjenjem. Michael Pollan jedan je od najpriznatijih svjetskih nutricionističkih autoriteta – kolumnist New York Timesa, profesor novinarstva i ekologije na uglednom Berkeleyju i žestoki kritičar američke prehrambene politike.

 1. POHVALA DOKOLICI, Joseph Pieper

Josef Pieper, po mnogima najveći kršćanski suvremeni filozof, u svojoj knjizi Pohvala dokolici upozorava na novi totalitarizam kojega smo sami iznjedrili pretvorivši naš svijet u svijet rada i korisnosti te na potrebu žurnoga povratka dokolici kao istinskom izvoru stvaralaštva. Sve veća užurbanost i zaokupljenost radom popraćena je očajem i tjeskobom upravo zbog nedostatka dokolice, tog otvorenog čisto primajućeg stava u kojemu doživljavamo susret sa Stvoriteljem i sa sobom. Dokolica je naša ispružena ruka za primanje dara i otvoreno srce za prihvaćanje darovanoga.

 1. S TETOVAŽOM NISI SAM, Dorta Jagić

Proza Dorte Jagić, prije svega, ne spada u “bučnu” i “stvarnosnu” prozu, niti je njezina nakana šarmiranje na prvi dojam.Njezina je proza prije svega proza pjesnikinje koja u životnim sitnicama, detaljima običnosti, pronalazi dovoljno zanimljivih i znakovitih detalja da oko njih isplete priču, crticu, autobiografski zapis, bez presinga čvrste fabule i tendencije za dužim proznim formama. Njezine su junakinje usamljene i ponekad nesretne, njihovi se snovi ponavljaju, dnevnici pišu, a prinčevi se obično ne pojavljuju, već se umjesto njih povremeno susretne pokoji “najkrhkiji vozač kamiona na svijetu” ili obični gospodin Klopka. Junakinje ovih priča, kao i priče same, ne žive u nekakvim izoliranim svjetovima, dapače.

Njihova je pozadina izgrađena na temeljima pomne socijalne osjetljivosti vremena u kojem živimo, pa njihove frustracije proizlaze i iz stanja nezaposlenosti, dugogodišnjeg podstanarstva, besparice, besmislene birokracije i konvencija, čak i aktivističkog čina pobune koji nitko ne prepoznaje.

 1. KNJIGA MILOSRĐA, Leonard Cohen

Prijelomno djelo Cohenova opusa, “Knjiga milosrđa” nastaje iz kratkih obraćanja Svevišnjem, “razgovora poslije duge šutnje”, i označava prekretnicu i njegovoj stvaralačkoj i osobnoj krizi.U pedeset pjesama u prozi, koje se oslanjaju na tradiciju biblijskih psalama, pred čitateljem se razotkriva uporno i strastveno duhovno putovanje novovjekog trubadura.

 1. ČOVJEK NIJE SAM, Abraham Joshua Herschel

Ova se knjiga zapravo bavi filozofijom religije, a podijeljena je na dva dijela. Prvi je dio naslovljen “Pitanje Boga” a bavi se pitanjima bitka, sumnje i vjere, jednim i skrovitim Bogom, stvarima onkraj vjere i drugim zanimljivim pitanjima. Drugi je dio naslovljen “Pitanje življenja” a bavi se temama kao što su smisao postojanja, ljudska bit, religija, židovska religija te brojnim drugim temama.

 1. ŽUDNJA ZA HRANOM, Doreen Virtue

Imate li snažnu želju za čokoladom, kruhom, pomfritom ili nekom drugom hranom?

Dr. Doreen Virtue tvrdi da za to postoji emocionalni razlog. Svaka prehrambena žudnja odgovara specifičnoj emociji iz koje proizlazi. Kad otkrijete njeno značenje, možete iscijeliti ciklus emocionalnog prejedanja, a u tome će vam pomoći ovaj revolucionarni priručnik. Žudnja za hranom razmatra znanstveno dokazane utjecaje pojedinih namirnica na raspoloženje i energiju te pruža emocionalne, tjelesne i duhovne vještine za uspostavljanje prijateljskog odnosa s hranom… i apetitom.

 1. RADOST PISANJA, Wislawa Szymborska

Wislawa Szymborska druga je Poljakinja dobitnica Nobelove nagrade. Njezina poezija se naslanja na romantičku pjesničku i filozofsku baštinu, ali od nje se razlikuje po psihološkoj ravnini. Sjedinjuje u sebi pristupačnu jednostavnu narativnost s intelektualnošću. Svojstvenim umijećem postiže ravnotežu između općenitosti svijeta i individualnosti života, između onog što je univerzalno i onog što je konkretno.