Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” sudjeluje na 14. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

Objavljeno: 22. 09 2017.

Mjesto održavanja: Zagreb, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6/1 06.10.2017
Organizator: HKD – Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, HKD – Komisija za čitanje
Suorganizator: Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica
Tema okruglog stola: Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”: postignuća i izazovi

Godinu dana nakon početka Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!” bit će prikazani rezultati aktivnosti njenih sudionika. U traženju odgovora o uspješnosti Kampanje vodit će se pitanjem u kojoj mjeri su ostvareni postavljeni ciljevi.
Glavni ciljevi Kampanje su: izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86), bolja suradnja stručnjaka u institucijama, povećanje mreže knjižnica koje provode programe za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom, uvođenje sustavnog financiranja građe lagane za čitanje, rad na poticanju čitanja te zagovaranje Kampanje.
Na početku prvog dijela skupa voditeljica Kampanje će sumirati postignuća i izazove u njenoj provedbi. Ostala izlaganja će se baviti značajem provedbe Ugovora iz Marakeša, građe lagane za čitanje te istraživanja o disleksiji i teškoćama čitanja za uspješnost Kampanje.
Panel rasprava koja će slijediti nakon toga će okupiti izlagače iz prvog dijela skupa te predstavnike sudionika Kampanje oko pitanja u kojoj mjeri su postignuti pojedini ciljevi i kako nastaviti dalje.

U dijelu skupa posvećenom primjerima dobre prakse bit će izneseni rezultati kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja o knjižničnim uslugama za osobe s teškoćama čitanja provedenih tijekom Kampanje te iskustva s Facebook stranicom Kampanje. O svojim aktivnostima tijekom Kampanje govorit će predstavnici vrtića, osnovnih i srednjih škola te knjižnica diljem Hrvatske.

Članovi Programskog i organizacijskog odbora su članovi i suradnici dviju Komisija koje organiziraju skup: Sanja Bunić, Sanja Frajtag, Dunja Marija Gabriel, Amelia Kovačević, Željka Miščin, Maja Popović, Maela Rakočević Uvodić, Grozdana Ribičić, Ljiljana Sabljak, Dijana Sabolović-Krajina, Davorka Semenić-Premec, Karmen Zubčić Mandekić.