U galerijskom prostoru Zaklade otvorena izložba „Crte, niti, uzorci“ Zore Škrgulje

Objavljeno: 07. 06 2018.

U srijedu, 16. svibnja 2018., u galerijskom prostoru Zaklade otvorena je likovna izložba nazivom Crte, niti, uzorci mlade dizajnerice Zore Škrgulje.

Zora Škrgulja rođena je u Zagrebu 1985. U Ivanić-Gradu je završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga se odlučila za studij oblikovanja tekstila i odjeće na Prirodoslovno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Od kraja prošle godine ponovno živi u Ivanić-Gradu te se intenzivno bavi likovnim stvaralaštvom.

U središtu njezina interesa je uloga žene i vezenih tekstilnih predmeta kroz povijest te postupno brisanje granica između tradicijske rukotvorine i umjetničke kreacije. Takve se tendencije pojavljuju u radovima pojedinih likovnih umjetnika i umjetnica  iz različitih zemalja svijeta od kraja 20. stoljeća dalje, no, riječ je o dovoljno novom području koje još uvijek otvara prostor novim pristupima i načinima rada u kombiniranju tradicijskih tehnika i materijala s novim mogućnostima izričaja.

Tim tragom su krenuli i Zorini eksperimenti, no, uskoro su im se pridružili novi motivi i tehnike. Izloženi likovni radovi nastali su u prostoru između crteža, vezenja i slikanja na različitim materijalima, a tematski, kroz većinu se radova provlači ženski lik koji, u poveznicama s linijama, bojama, ornamentima i simbolima otvara brojna pitanja ženske identitete i egzistencije, u svakodnevnom životu prečesto ukalupljene u stereotipe, iz kojih o ženama kao o realnim ljudskim bićima zapravo ne doznajemo puno. Razigranom linijom, finom dozom humora, osjećajem za mjeru i harmoniju te maštovitim variranjem tema i detalja, mlada autorica gradi inovativne kompozicije i upozorava na razlike između lica i naličja, između površinskog i dubinskog, između forme i sadržaja, u prostoru vječite zagonetke koja se zove žena.

Radovi koje će predstaviti na drugoj samostalnoj izložbi su isječak iz njezina aktualnog stvaralačkog trenutka koji obuhvaća i redizajniranje ranijih radova te kombinacije različitih materijala i tehnika u oblikovanju unikatnih artefakata s jedne, unikatnog oslikavanja uporabnih predmeta te prenošenja autorskog crteža na uporabne predmete tiskom. Kako je riječ o izložbi koja se otvara u galerijskom prostoru Zaklade čujem, vjerujem, vidim u Zagrebu, dio eksponata namijenjen je i taktilnoj komunikaciji.  U tom smislu možemo razumjeti i poruku autorice o likovnom izražavanju i likovnoj komunikaciji kao sredstvu boljeg razumijevanja različitosti u društvenoj zajednici u kojoj živimo te rušenja ili barem smanjivanja komunikacijskih prepreka i ograničenja između ljudi koji zapravo nismo toliko različiti.