ODRŽANA PRVA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA U ORGANIZACIJI ZAKLADE MARIJA DE MATTIAS I ZAKLADE ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM

Objavljeno: 13. 04 2022.

ODRŽANA PRVA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA U ORGANIZACIJI ZAKLADE MARIJA DE MATTIAS I ZAKLADE ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM POD NAZIVOM ZDRAVA MISAO I POZITIVNA RIJEČ

Autor: Zaklada MDM

Prva u nizu tribina projekta Zaklade u 2022. „Prevencija stresa u svrhu poboljšanja mentalnog  zdravlja građana“ održana je 29. ožujka 2022. u dvorani Tribine Grada Zagreba. Sudionici okupljeni u većem broju ponovili su, prisutnošću i riječju, da su im značajne edukacije ove vrste.

Ankica Klepić, mr.sc. savjetnik–terapeut, začetnik i izvoditelj projekta izrazila je zadovoljstvo ponovnim susretom i otvorenošću za zajedničku suradnju prema usvajanju sadržaja koji život čine vedrijim i s manje stresa. Opuštanjem uz kratku meditaciju o ljepoti prirode, sudionici su disponirani za temu „Zdrava misao i pozitivna riječ“. Zdravu misao voditeljica je predstavila kao sve ono što zrači dobrotom: istina, cjelovitost, ljepota. Svoje zdravlje i zdravlje drugih čuvamo kad iz srca izgovaramo dobre riječi ohrabrenja, sigurnosti, vjere. Ne možemo utjecati na potrese, bolesti, rat i na toliko toga što nas opterećuje i uznemiruje. U svim situacijama naša misao je prevažna za pozitivnu ili negativnu percepciju situacije koja određuje i naše ponašanje. Razvojem neuroznanosti otkrivena je čudesna plastičnost, prilagodljivost mozga s mogućnošću da ga reprogramiramo. S. Ankica je ovu činjenicu potvrdila svojim dugogodišnjim iskustvima rada u savjetovalištu. Pozitivnim mislima, uz malo truda i ustrajnosti, doista si možemo pomoći na putu prevladavanja stresa, povećati emocionalnu inteligenciju odbacujući štetna ponašanja, navike ili vjerovanja. Prikazala je načine kako upravljati negativnim i pozitivnim mislima, koliko naše misli utječu na mentalno zdravlje i sve odnose jer mentalno zdravlje obuhvaća emocionalnu, psihološku i socijalnu dobrobit pojedinca.

Put promjene je u preuzimanju odgovornosti. Da bismo postali dobre, pozitivne osobe potrebno je na dobro mijenjati misli, riječi i srce. To je proces u koji treba vjerovati, jer djelovanjem mijenjaju se i naše emocije.

Sudionici su postavili mnoga praktična pitanja u diskusiji, a u radionici su u skupinama vježbali potrebne vještine pozitivnog mišljenja i izgovaranja pozitivne riječi sebi i  drugima.

U projektu ove godine, u svojstvu partnera sudjeluje Zaklada „Čujem, vidim, vjerujem“. Na tribinama će sudjelovati i naši slijepi i slabovidni zainteresirani korisnici, a dostupnost sadržaja i drugima omogućiti će snimanjem i distribucijom audio i video zapisa predavanja s tribina. Želimo da edukacije tribina doprinesu većoj podršci osobama s invaliditetom i njihovoj unutarnjoj motivaciji u nadilaženju stresnih situacija i prihvaćanju vlastite invalidnosti. Partnerstvo je ujedno doprinos Zaklade većoj socijalizaciji osoba s invaliditetom te povećanju njihove aktivnosti i interesa na području mentalnog zdravlja.

Video zapis predavanja: https://www.youtube.com/watch?v=bU_U6frfgC8&t=123s