POZIV NA PREDSTAVLJANJE ERASMUS+ PROJEKTA BLINDA - MOBILNA KNJIŽNICA ZA SLIJEPE I DRUGE OSOBE KOJE NE MOGU KORISTITI STANDARDNI TISAK

Objavljeno: 22. 04 2022.

POZIV NA PREDSTAVLJANJE ERASMUS+ PROJEKTA BLINDA - MOBILNA KNJIŽNICA ZA SLIJEPE I DRUGE OSOBE KOJE NE MOGU KORISTITI STANDARDNI TISAK 25. TRAVNJA 2022. U 12 SATI U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI U ZAGREBU POVODOM OBILJEŽAVANJA MANIFESTACIJE NOĆ KNJIGE U OKVIRU PROVEDBE NACIONALNE KAMPANJE »I JA ŽELIM ČITATI!« HRVATSKOGA KNJIŽNIČARSKOGA DRUŠTVA

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u EU živi 26 350 000 slijepih i slabovidnih osoba.

Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2019. godini u RH registrirano je 27 000 osoba s oštećenjem vida.

Zato smo pokrenuli projekt BLINDA – mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe - da bismo povećali razinu dostupnosti knjiga i drugih čitalačkih materijala slijepim i drugim osobama s poteškoćama čitanja standardnog tiska.

Blinda je međunarodni projekt osam partnera iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke pokrenut u rujnu 2019. Rezultat projekta je razvoj tehnološke platforme koja slijepim i slabovidnim osobama omogućava pristup zvučnim knjigama putem mobilne aplikacije BLINDA, u skladu sa Marakeškim ugovorom.  

Projekt financira Europska unija u okviru programa Erasmus+.

Radujemo se Vašem dolasku!