ODRŽANA DRUGA TRIBINA IZ NIZA PREVENCIJA STRESA U SVRHU POBOLJŠANJA MENTALNOG ZDRAVLJA GRAĐANA U ORGANIZACIJI ZAKLADE MARIJA DE MATTIAS I ZAKLADE ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM

Objavljeno: 10. 05 2022.

Na redovitoj tribini projekta Zaklade Marija De Mattias „Prevencija stresa“ 26. travnja 2022. na Tribinama Grada Zagreba, predavanje i radionicu na temu ‘Strah od života i želja za smislom’ održala je Maja Mulović,  prof. filozofije i religijskih znanosti, dipl. religiolog, mag. logoterapeut, član stručnog tima u Projektu Zaklade.

Različiti strahovi sastavni su dio naših svakodnevnih iskustava. Istaknula je postojanje racionalnog i iracionalnog straha te se fokusirala na ovaj potonji, nerealni strah. Oni su bolesni, neurotični strahovi koji otežavaju normalno životno funkcioniranje. Spoznaja da smo sami stvorili svoj strah vodi nas uvjerenju da ga sami možemo i uništiti, pobijediti. Strah nam može biti i prijatelj „kada u nama stvara kreativnu snagu, kada ga pobjeđujemo s prijateljstvom: strah od samoće pretvaramo u vezu, brak, tvrđave u prekrasne dvorce, strah od ljubavi je jedan od najvećih strahova, kada ga nadiđemo spremni smo na davanje“.

Važnu metodu u svladavanju straha predavačica je istaknula promjenu životnog stava, koji se sastoji od osvješćivanja vrijednosti i vlastite slobode, preuzimanja odgovornosti i hrabrosti biti ono što jesam, razvijati sposobnost za ljubav prema drugome i postojanju.

Psihijatar Viktor Frankl  je govorio o “volji za smislom”. Volja za smislom je ultimativna volja koja je temelj sretnog i ispunjenog života. Po njoj svaka druga volja ima svoju svrhu i smisao. Istaknuta je zanimljiva činjenica kako u nama postoje tri Kraljevstva: kraljevstvo vrijednosti, kraljevstvo ostvarenog i kraljevstvo mogućnosti. Nadograđujemo ih na pozitivan ili na negativan način. Mjesto promjena jest sadašnjost u kojoj se mogućnost mijenja u stvarnost.

Strah od života i volja za smislom su dvije isprepletene stvarnosti, naoko, ne spojive. Strah kao jaka emocija u stanju je blokirati čovjeka u njegovom ostvarivanju i rastu. Volja za smislom kad se osvijesti, oslobađa nas naših strahova i ograničenja koja smo sami sebi postavili, zaključila je gđa Mulović.

Sudionici su u radionici  pozvani ‘na kavu sa svojim strahom’. Svatko je uobličio svoj strah, postavljao mu pitanja, doživio ga manjim od sebe jer ga je sam stvorio. Voditeljica je metodu iznijela kao mogućnost komunikacije sa svakim našim strahom kako bismo ga doživjeli prolaznim i savladivim.

Snimanje predavanja je organizirala Zaklada Čujem, vjerujem, vidim.

https://www.youtube.com/watch?v=IVfZFpxGYfU&t=1842s

Izvor: Zaklada Marija De Mattias